9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHPolicija uspostavila kontrolu u Washingtonu

Policija uspostavila kontrolu u Washingtonu

Pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su u srijedu upale u zgradu Kongresa, napustili su objekat.

Pripadnici snaga sigurnosti uspjeli su udaljiti mnoge demonstrante koji su bili u blizini kompleksa te postaviti kordone. Mnogi zastupnici osudili su upad Trumpovih pristalica navodeći kako je riječ o napadu na demokratiju.

Među njima je i Ilhan Omar koja je dešavanja prokomentarisala na Twitteru.

”Predstavnički dom bi trebao pokrenuti istragu opoziva Donalda J. Trumpa, a američki Senat ga smijeniti. Ne smijemo dozvoliti da on ostane na funkciji. Ovo je pitanje očuvanja naše Republike. Moramo ispuniti svoju zakletvu“, napisala je Omar.

Također, SWAT tim Federalog istražnog biroa (FBI) oslobodio je zgradu te ušao u Kongres kako bi je pripremio za zajedničku sjednicu oba doma Kongresa, koja je tradicionalno formalna stvar prebrojavanja glasova Elektorskog koledža, kako bi se i zvanično proglasio novi predsjednik SAD-a.

Pojedini američki mediji, među kojima i “CNN“, objavili su da je zgrada Kapitola potpuno “očišćena“ i sigurna za nastavak planiranog zasjedanja te da se očekuje da će se zajednička sjednica Zastupničkog doma i Senata, ipak, održati.

Ranije je nekoliko hiljada ljudi nakon mitinga ispred Bijele kuće, krenulo prema zgradi Kongresa i pokušalo ući u nju. Nedugo nakon sukoba s policijom, grupa demonstranata uspjela je ući u Senat.

Zaustavljeno je zasjedanje, a potpredsjednik države Mike Pence i članovi Kongresa su evakuirani. Američki predsjednik Donald Trump preko Twittera je pozvao svoje pristalice okupljene ispred zgrade Kongresa na smirenost.

U neredima do kojih je došlo ispred zgrade Kongresa ranjena je žena, ali i mnogi policajci. Trump je zbog nastale situacije uputio direktivu za slanje Nacionalne garde u Kongres.

Izvor: N1

spot_img