Pripadnici Cheonghaea prethodno su boravili u Adenskom zaljevu, gdje su južnokorejskim plovilima osiguravali siguran prolaz

Nakon što je Iran u ponedjeljak u Perzijskom zaljevu zauzeo tanker MT Hankuk Chemi koji je plovio pod južnokorejskom zastavom, Južna je Koreja u Hormuški tjesnac poslala svoju renomiranu jedinicu za borbu s gusarima, piše CNN.

Jedinica Cheonghae, koju čine i pripadnici specijalnih vojnih postrojbi, u Tjesnac je utorak stigla na 5.000 tona teškom razaraču Choi Yong.

Elitna jedinica oformljena je 2009. godine i prva je južnokorejska vojna jedinica koja je specijalizirana za obračun s gusarima.

Pripadnici Cheonghaea prethodno su boravili u Adenskom zaljevu, gdje su južnokorejskim plovilima osiguravali siguran prolaz. Područje djelovanja jedinice prošle je godine prošireno te sada uključuje i Omanski i Perzijski zaljev.

Do proširenja područja djelovanja došlo je nakon što su Sjedinjene Američke Države Južnu Koreju, svoga saveznika, zamolile da im pomogne održavati sigurnost na morskom putu u regiji. Južna se Koreja, međutim, nije postala punopravna članice američke koalicije koja štiti taj morski put.

Prošlog je tjedna došlo do povećanja tenzija u Perzijskom zaljevu. Trećeg siječnja ove godine obilježena je godišnjica ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija koje je izveo SAD.

SAD je područje preletio sa svojim bombarderima B-52, a američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je nosaču aviona USS Nimitz naredio da ostane u Zaljevu, unatoč tome što je bilo planirano da se vrati u američke teritorijalne vode.

Iran je potom u ponedjeljak zauzeo tanker MT Hankuk Chemi. Iz Irana su rekli da su brod zauzeli jer je “zagađivao” Perzijski zaljev. Među civilnom posadom broda nalazi se i pet Južnokorejaca.

Seul je rekao da komunicira s Teheranom kako bi ishodio puštanje broda i svojih državljana.

Za sada se ne spominje mogućnost evakuacije istih koju bi poduzela jedinica Cheonghae, a Ministarstvo obrane Južne Koreje drugim je južnokorejskim brodovima u regiji javilo da budu na oprezu.

Pripadnici Cheonghaea u toj su regiji 2011. godine izveli akciju spašavanja. Tada su se ukrcali na južnokorejski tanker kojeg su zauzeli gusari iz Somalije. Južnokorejski su komandosi ubili osam gusara, a zarobili njih petero. U akciji je oslobođena kompletna posada broda koja je brojala 21 osobu.

Izvor: jutarnji

Komentari

komentara