Broj zaraženih od korona virusa, kao i preminulih od posledica ove bolesti, naglo je počao da opada u Bosni i Hercegovini, a zdravstvene vlasti nisu sigurni šta se dogodilo i čemu mogu da pripišu ovakav obrt.

U poslednja 24 sata od 4.402 testirana pacijenta 442 je dobilo pozitivan nalaz, a prijavljeno je 15 smrtnih slučajeva. Od tog broja – 324 novozaraženih zabeleženo je u Federaciji BiH, 104 u Republici Srpskoj i 14 u Brčko Distriktu je još 14 novih slučajeva.

Ovo su drastično drugačije brojke u odnosu na sve prethodne mesece, a čak i stručnjaci ističu da tako nešto nisu očekivali, posebno jer su iza nas praznični dani.

“Ono što se događa je donekle i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vreme praznika, ljudi su se više okupljali učestalije nego kroz ostatak godine i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umesto toga, mi imamo pad brojki koje se odnose na korona virus i mogu reći kako to nismo očekivali”, rekao je dr Ante Kvesić, direktor Univerzitetske kliničke bolnice u Mostaru za portal “Pogled” iz ovog grada.

Evo kakva je epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini
EVO KAKVA JE EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI

On je dodao i da se smanjuje broj hospitalizovanih osoba koje su zaražene kovidom, i to uprkos činjenici da kafići i restorani uredno rade, a da postoje i izdvojeni ekscesi, te da neki organizuju i svadbe.

Kvesić je naglasio da ne bi trebalo popuštati mere koje su sada na snazi.

“Ne smemo zaboraviti da nam svaki dan i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje”, naglasio je.

Izvor: zena.rs / FOTO: PROFIMEDIA

Komentari

komentara