Ovo stanje predugo traje i sve će biti teže nadoknaditi gubitke, rekao je Domić

Krizni štab Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) smatra da trenutno nisu stečeni uvjeti za mijenjanje ili ublažavanje postojećih mjera kada je riječ o organiziranju nastave u školama u SBK.

Nošenje zaštitne opreme

– Trenutna epidemiološka situacija rezultat je do sada poduzetih mjera kao što su: organiziranje nastave u školama na način da školski sat traje 30 minuta i bez velikog odmora, nošenje zaštitne opreme, dezinfekcija tokom nastave, ograničeno kretanje i pojačane inspekcijske kontrole – mišljenje je Operativnog tima Kriznog štaba koje je danas dostavljeno Ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK.

Kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić kazao je Feni da je on predložio ublažavanje pojedinih mjera, a među ostalim, da školski sat ponovo traje 45 minuta.

Mišljenje struke

– Pokušat ćemo opet za mjesec dana. To smo predlagali najviše jer smatramo da se škole nisu pokazala kao veliki izvor zaraze i jer se mjere prilično poštuju. Ovo stanje predugo traje i sve će biti teže nadoknaditi gubitke. Moje stajalište je da to ne bi ugrozilo epidemiološku situaciju, ali poštujem i prihvaćam mišljenje struke – kazao je Domić.

Prema podacima iz Ministarstva zdravstva, u SBK trenutno ima 91 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, dok su 32 osobe hospitalizirane.

Izvor: avaz

Komentari

komentara