6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaTehnologijaNasljednik aviona Concorde moguć do 2026. godine

Nasljednik aviona Concorde moguć do 2026. godine

Američki proizvođač aviona Aerion gradi novo globalno sjedište na Floridi uoči početka proizvodnje supersoničnog aviona 2023. godine. Novi supersonični avion, nasljednik Concordea, na tržištu bi trebao biti 2026. godine.

o je veliki korak naprijed za kompaniju koja će iskoristiti dio od 300 miliona dolara kapitalnih investicija za razvoj avionske industrije u Melbourneu na površini od 110 hektara, tik do međunarodnog aerodroma Orlando Melbourne.

Novo sjedište je integrirani kampus za istraživanje, dizajn, proizvodnju i dovršavanje enterijera supersonične letjelice, a obećava dolazak 675 novih poslova na to područje do 2026. godine.

Putnički AS2 poslovni avion putovat će brzinom većom od 1.000 km/h. Posljednji supersonični putnički avion bio je Concorde, koji se povukao iz službe prije više od 17 godina, iako je bio inžinjersko čudo.

Concorde je bio revolucionarna mašina, plemenit eksperiment, ali je zagađivao okoliš, bio je bučan i preskup.

“Ono što pokušavamo učiniti je drugačije”, rekao je Tom Vice, predsjednik i izvršni direktor Aerion Corporationa, piše CNN.

Aerion već zaostaje za domaćim i međunarodnim narudžbama koje sada premašuju 6,5 milijardi dolara, a planira isporučiti 300 aviona tokom 10 godina proizvodnje.

Prvi let AS2 predviđen je za 2024. godinu, a avion bi na tržištu trebao biti 2026. godine.

Cijena aviona je 120 miliona dolara. Aerionove ambicije su i da avion bude siguran za okolinu.

“Svijet ne može dočekati 2050. da postane ugljično neutralan. To moramo učiniti danas”, rekli su iz kompanije.

Izvor: klix

spot_img