3.7 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHNANOSI SNIJEGA PRAVE PROBLEME: UPOZORENJE VOZAČIMA KOJI KREĆU PREMA KUPRESU I TOMISLAVGRADU

NANOSI SNIJEGA PRAVE PROBLEME: UPOZORENJE VOZAČIMA KOJI KREĆU PREMA KUPRESU I TOMISLAVGRADU

Zbog snijega koji je padao tokom noći ili ponegdje još uvijek pada u Bosni i Hercegovini, otežano je saobraćanje na dionicama preko planinskih prevoja.

Izdvajaju se putni pravci Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Bugojno-Novi Travnik (Rostovo), Kupres-Livno, Šuica-Tomislavgrad, Glamoč-Mlinište, Posušje-Jablanica, Sarajevo-Rogatica (Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj) i Sarajevo-Olovo (Nišići).

 U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Na području Kupresa i Tomislavgrada dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar koji formira snježne nanose, a na području Ključa i Sanskog Mosta upozorava se na smanjenu vidljivost, zbog magle.

 Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) apelira na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu. Naglašava se i da se na put ne kreće bez zimske opreme. Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (s izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se promet putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni promet preusmjerava na auto put. Usporeno, zbog radova, saobraćaj se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad. Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Gradina pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Izvor: hayat

spot_img