Ogromna divljina na Aljasci, koja je dom mnogim životinjskim vrstama, od polarnih medvjeda, sobova do vukova, ipak će nakon višedecenijskog spora postati mjesto za bušenje nafte.

Naime, samo nekoliko dana prije kraja mandata odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegova administracija je dozvolila da se nastavi bušenje nafte na oko pet posto prostora Nacionalnog utočišta za divlje životinje na Arktiku (ANWR), inače najvećeg zaštićenog prirodnog područja SAD-a.

Aktivisti za zaštitu divljih životinja iskritikovali su žurno odobravanje programa za bušenje nafte na Aljasci, naročito zbog termina u kojem je donesena ovakva odluka. 

Program bušenja nafte obuhvata prostor od oko 70.000 kvadratnih metara duž Arktičkog okeana, izuzetno važne lokacije za mnoge vrste, naročito polarne medvjede.

Inače u zimskim mjesecima skotne medvjedice grade brloge u snijegu u kojima rađaju mladunčad, ali kako temperature rastu i morski led postaje sve tanji, one su počele graditi svoje brloge u zemlji. Naftne bušotine stoga će, upozoravaju aktivisti, u mnogome utjecati na proces razmnožavanja i opstanka polarnih medvjeda. 

Poticanje na istraživanja nafte na području Nacionalnog utočišta na Aljasci je višedecenijska bitka između naftnih kompanija koje podržava državna vlada i boraca za zaštitu životne sredine i autohtonih životinja.

Ipak, mnogi politički predstavnici Aljaske vjeruju da bi ovo istraživanje moglo dovesti do još jednog velikog nalazišta nafte, poput onog u zaljevu Prudhoe, zapadno od Nacionalnog utočišta divljih vrsta.

izvor: klix

Komentari

komentara