10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaRegijaMZLZ s još 22 zračne luke u projektu "Zračne luke kojima vjerujemo"

MZLZ s još 22 zračne luke u projektu “Zračne luke kojima vjerujemo”

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) s još 22 zračne luke iz svijeta, uključujući sve u sastavu Grupacije Aeroports de Paris (ADP), potpisala je povelju “Zračne luke kojima vjerujemo”, čime te luke najavljuju suradnju u izgradnji održive i odgovorne budućnosti te ambiciju biti vodeće u zaštiti okoliša.

O tome su u utorak izvijestili iz MZLZ-a, čiji je jedan od od partnera tj. koncesionara i Grupacija ADP, a osim njih povelju su još potpisale i nekoliko tvrtki-partnera te grupacije – TAV Airports, Airports International Group (Amman) te zračne luke Liège, Nuevo Pudahuel (Santiago de Chile) i Ravinala (Madagaskar). 

Sve zračne luke potpisnice povelje “Zračne luke kojima vjerujemo/Airports for trust” obvezuju se usmjeriti poslovanje prema operacijama s nultim utjecajem na okoliš, kako bi se do 2030. postiglo značajno smanjenje/nulta emisija CO2 na svim tim zračnim lukama, kao i aktivno sudjelovati u tranziciji korištenja energenata povoljnijih za okoliš u zrakoplovnom sektoru i, ako je primjenjivo, koristiti ih u poslovanju zračne luke.

Također, luke se obvezuju i promovirati integraciju svake zračne luke u sustav lokalnih resursa, smanjiti utjecaj na okoliš u projektima planiranja i razvoja zračnih luka (adekvatnim dizajnom i obnovom infrastrukturom), surađivati s lokalnim zajednicama i dionicima te jačati inovacije i smanjiti izloženost stanovništva buci i drugo.

Potpisom te povelje potvrđuju i da njihova društvena i ekološka odgovornost nije ograničena samo na njihove zaposlenike i korisnike usluga (putnike, kupce, dobavljače i ostale sudionike u avio industriji), nego se odnosi i na sve dionike u zemljama u kojima je grupacija prisutna.

“Unatoč najvećoj krizi u povijesti zračnog prometa, ADP grupacija i partneri uvjereni su da ovo razdoblje može omogućiti izgradnju održive i odgovornije budućnosti, a time i vraćanje povjerenja građana kroz akcije u službi zaštite okoliša i zajednice”, kažu iz MZLZ-a, čiji predsjednik Uprave Huseyin Bahadir Bedir ističe da su “ponosni što je MZLZ dio tog projekta, što obvezuje na dodatnu odgovornost za bolju i održivu budućnost”.

Poveljom je izražena i potreba za procjenom ekološkog i socijalno-ekonomskog utjecaja svojih zračnih luka te za transparentnim praćenjem napretka na svim spomenutim ciljevima unapređenja cijele mreže razmjenom iskustava i najboljih praksi.

Naglašavajući snagu te mreže te da je povelja i zajednička vizija budućnosti zračne industrije, predsjednik i izvršni direktor ADP grupe Augustin de Romanet ističe i da je vrijeme da se dubinski izmijeni industrijski model.

“U vrijeme kada se zračni promet u cjelini suočava s jednim od najtežih izazova u povijesti, kao i u borbi protiv globalnog zagrijavanja, koristimo priliku da dubinski izmijenimo svoj model i primijenimo učinkovitije i odgovornije procese. To znači i smanjenje utjecaja ugljičnog dioksida te jačanje veza s lokalnim dionicima. ADP grupa i njeni partneri već su vodeća svjetska mreža zračnih luka i potpisivanjem ove povelje želimo postati prva održiva zajednica zračnih luka u svijetu”, poručio je de Romanet.

Izvor: glasistre

spot_img