U Njemačkoj postoji mogućnost znatno dužeg potpunog zatvaranja zbog virusa korona ukoliko pokrajine ne budu dosljedno sprovodile stroga ograničenja, izjavila je Helge Braun, šef kabineta njemačkog kancelara Angele Merkel.

Ona je za Rojters rekla da postoji rizik usljed visokozaraznog novog soja virusa korona.

– Svakim ublažavanjem se sve više povećava vjerovatnoća dužeg neophodnog sprovođenja ograničenja – istakla je Braunova.

Njemačka, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, pokušava da dovede pod kontrolu drugi talas epidemije.

Njemački Institut “Robert Koh” saopštio je da je broj potvrđenih slučajeva zaraze u toj zemlji u posljednja 24 časa uvećan za 26.391 na 1,84 miliona.

U saopštenju se navodi da je u istom periodu od posljedica zaraženosti preminulo još 1.070 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 dostigao 37.607.

Merkelova i lideri 16 njemačkih pokrajina saglasili su se u utorak, 5. januara, da se produže mjere zatvaranja do kraja mjeseca i da se uvedu stroža ograničenja.

Braunova je aludirala na činjenicu da nekoliko pokrajina, kao što su Donja Saksonija i Baden-Virtemberg, žele da djelimično otvore osnovne škole sredinom mjeseca, za razliku od dogovora da ostanu zatvorene do kraja januara.

Ona je upozorila da ne treba dozvoliti da novi soj virusa izmakne kontroli, što bi značilo uvođenje još strožih mjera na kraju januara.

– Moramo dovesti pod kontrolu opštu epidemiološku situaciju prije nego što se stvore uslovi da se mutirani virus počne širiti u Njemačkoj – dodala je Braunova.

Izvor: srpskainfo

Komentari

komentara