Jedanaestogodišnja Zeinaf Džabar naučila je engleski jezik tijekom godinu dana dugog boravka u kampu u Grčkoj, sada s obitelji opetovano pokušava iz Bosne i Hercegovine prijeći u Hrvatsku, a svoje pokušaje zovu „Igrom“ (“Game”). 

„Ostajem ovdje, ne idem u školu“, rekla je Iračanka Zeinaf agenciji Reuters. 

„Jako mi nedostaje škola. Samo igramo Igru i vraćamo se, pa igramo Igru i opet se vraćamo“. 

Sa svojim roditeljima i dvoje braće, Zeinaf je upravo vraćena u BiH nakon još jednog neuspješnog pokušaja prelaska granice, ovaj put u zimskim uvjetima, kako bi preko Hrvatske stigli u bogatije zapadne zemlje. 

Njezina obitelj napustila je Irak prije tri godine te je među 8 tisuća migranata koji su zapeli u BiH. Mnogi od njih žive u šatorima u šumi ili u kućama i tvornicama uništenim u ratu devedesetih. 

Obitelj Džabar živi u napuštenoj kući u blizini granice s još jednom obitelji koja je iz Afganistana. 

Otac, 52-godišnji Husein Halaf Džabar, Reutersu je rekao kako ga je hrvatski policajac udario u trbuh te da je njegovu kopiju Kurana bacio na pod, a potom je pokazao ozljede na abdomenu. 

„Gledajte, ona je bolesna, on je bolestan, svi su bolesni“, kazao je Džabar pokazujući na svoju djecu. 

Migranti i humanitarne organizacije nekoliko godina optužuju hrvatsku policiju da nasilno odvraća migrante od prelaska granice, što snage sigurnosti odbacuju. 

Međunarodna organizacija za migraciju dnevno donosi obroke Džabarima i afganistanskoj obitelji u zajedničku sobu koju ponekad griju, kad imaju drva za ogrjev. 

U šumama graničnog grada Velike Kladuše žive još stotine migranata. 

„Jako nam je hladno i pijemo vodu iz kanala“, rekao je Sahid iz Bangladeša. 

„Jako patimo“. 

Izvor: vecernji

Komentari

komentara