Najveći problem ishrane kod mnogih je prevelika konzumacija šećera koji se nalazi u velikim količinama u našim omiljenim pićima i namirnicama. Preveliki unos šećera dovodi do mnogobrojnih problema, a najveći je, naravno, dijabetes koji može ozbiljno ugroziti život.

Zato je vrlo važno da vodite računa o vašem dnevnom unosu šećera i da se trudite da ne pretjerujete, jer je to jedini način da ostanete zdravi.

Doktori kažu da je normalan unos šećera na dnevnom nivou oko 30g – 37g, međutim, prvo morate shvatiti koliko je zapravo 37g šećera. Kada se kaže 30 grama, to ne djeluje kao velika količina šećera, međutim, kada vam kažemo da u jednoj kašičici stane 5 grama šećera, tada imate bolju predstavu o kolikoj količini se radi.

Po ovoj računici znači da muškarci tokom jednog dana mogu maksimalno unijeti 9 kašikica šećera, dok se za žene taj broj smanjuje na 7 kašikica. Dakle, kao što možete vidjeti, vrlo mala količina šećera zadovoljava vaše dnevne potrebe, a sve preko toga dovodi do gojaznosti i do slabljenja vaših organa i krvnog sistema.

Na osnovu ovoga, lako je vidjeti zbog čega je dijabetes jedna od najrasprostranjenijih bolesti, jer na vrlo lak način premašujete dnevni unos šećera.Zbog toga se maksimalno morate truditi da izbacite namirnice koje su prepune šećera, kao što su gazirani sokovi i slatkiši, jer ćete na taj način drastično smanjiti štetan uticaj šećera.

Izvor: Global CIR/Agencije

Komentari

komentara