Neprijateljstvo u Pekingu dramatično se povećalo otkako je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pobijedila na izborima 2016.

Kineski zrakoplovi izveli su rekordnih 380 upada u tajvansku obrambenu zonu prošle godine, rekao je u utorak vojni dužnosnik, a think tank povezan s vojskom upozorio je da su napetosti sada na najvišoj razini od sredine 1990-ih.

Demokratski i samoupravni Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije autoritarne Kine, koja otok doživljava kao vlastiti teritorij i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, silom ako je potrebno, prenosi francuska novinska agencija Afp.

Neprijateljstvo u Pekingu dramatično se povećalo otkako je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pobijedila na izborima 2016. godine, jer odbacuje ideju da je otok dio “jedne Kine”.

No, zveckanje oružjem doseglo je nove vrhunce prošle godine kad je Peking poslao mlažnjake, bombardere i nadzorne zrakoplove u tajvansku zonu za identifikaciju protuzračne obrane (ADIZ).

Glasnogovornik ministarstva obrane Shih Shun-wen rekao je da “380 upada u naš jugozapadni ADIZ 2020. godine znači puno više upada nego prije” te da “predstavlja prijetnju regionalnoj i našoj nacionalnoj sigurnosti.”

Kineski zrakoplovi ciljali su to područje “kako bi testirali odgovor naše vojske, izvršili pritisak na našu zračnu obranu i stisnuli zračni prostor za naše aktivnosti”, dodao je glasnogovornik.

Izvor: vecernji

Komentari

komentara