3.6 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetJohnson najavio vjerojatne strože restrikcije

Johnson najavio vjerojatne strože restrikcije

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da će vjerojatno doći do strožih mjera zatvaranja s obzirom na porast slučajeva zaraze covidom-19, no da su škole sigurne te da bi djeca trebala nastaviti pohađati nastavu. 

Slučajevi covida-19 u Velikoj Britaniji na rekordnim su razinama te i dalje rastu, potaknuti novim, još zaraznijim sojem virusa.

To je već prisililo vladu da otkaže planirano otvaranje škola u Londonu i oko njega, s pozivima učiteljskih sindikata za šira zatvaranja.

U većini Engleske već se primjenjuju najstrože mjere da bi se zaustavilo širenje virusa i zaštitio nacionalni zdravstveni sustav.

No Johnson, upitan u intervjuu BBC-a je li zabrinut da te mjere neće biti dovoljne da se virus stavi pod kontrolu, rekao je da bi restrikcijske mjere “mogle postati strože.”

“Očito je da postoje strože mjere koje ćemo morati razmotriti… A sad neću spekulirati o tome kakve će biti.”

Johnson je također rekao da su škole sigurne te je savjetovao roditeljima da svoju djecu šalju u škole, u područjima u kojima to pravila dopuštaju.

“U mojoj glavi nema sumnje da su škole sigurne, i da je obrazovanje prioritet”, rekao je. 

Referendumi jednom u generaciji

Johnson je također govorio o mogućem škotskom referendumu o neovisnosti, naglasivši da bi se referendumi trebali dogoditi jednom u generaciji.

“Jedini zaključak koji ću izvesti je da referendumi, po mome direktnom iskustvu u ovoj zemlji, nisu osobito veseli događaji”, rekao je Johnson BBC-ju.

“Nisu ujedinjujuća snaga nacionalnog raspoloženja, trebali bi se održati jednom u generaciji.”

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izrazila je u subotu nadu da će Škotska postati neovisna i ponovno se pridružiti Europskoj uniji, podsjetivši da Škoti nisu željeli brexit protiv kojeg su većinski glasali na referendumu 2016.

„Sada prolazimo kroz tvrdi brexit protiv naše volje, u najgorem mogućem trenutku, usred pandemije i gospodarske recesije”, komentirala je Sturgeon na internetskoj stranici svoje stranke SNP koja podržava neovisnost Škotske, dva dana nakon definitivnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Ponovno je izrazila odlučnost organizirati novi referendum o neovisnosti Škotske, nakon što je 2014. propao prvi takav pokušaj jer je 55 posto Škota glasalo protiv.

No odluka o organizaciji referenduma na britanskom je premijeru koji to odbija.

Izvor: glasistre

spot_img