Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo proizvoditi uranij obogaćen do 20 posto u tvornici u Fordu, što je novo kršenje nuklearnog ugovora potpisanog 2015.

“Glavni direktor Rafael Mariano Grossi obavijestio je zemlje članice IAEA-e da je Iran počeo dovoditi uranij obogaćen do 4,1 posto u šest kaskadnih centrifuga (…) radi obogaćivanja do 20 posto”, navodi UN-ova agencija u izjavi koju je dobio France Presse.

Iranska vlada je o tome izvijestila nešto ranije, nekoliko dana pošto je obavijestila o svojoj namjeri IAEA-u čiji su inspektori posjetili tvornicu u Fordu, 180 km južno od Teherana.

Iran tako pokazuje spremnost da se vrati na razinu obogaćivanja prije sporazuma potpisanog 2015., što je svakako daleko od 90-postotne razine potrebne za vojnu namjenu, ali i znatno više od one na koju se zemlja bila obvezala (3,67 posto).

Uz druga kršenja ugovora Teheran je početkom 2020. objavio da ukida sva ograničenja na svoju opremu za centrifugiranje koja se koristi za proizvodnju nuklearnog goriva.

Nakon Bečkog ugovora broj centrifuga je smanjen na 5060, a prije toga je bio veći od 19.000.

Islamska Republika Iran uvijek je odbijala optužbe Sjedinjenih Država i Izraela, zakletih neprijatelja, da želi proizvesti atomsko oružje.

Iransko obogaćivanje uranija do 20 posto događa se otprilike dva tjedna prije kraja mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zagovarao politiku “maksimalnog pritiska” na Teheran, dok se od novoizabranog predsjednika Joea Bidena očekuje smirivanje napetosti.

Da je Iran počeo obogaćivati uranij na tu razinu ranije je objavio glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei rekavši da je ono počelo „prije nekoliko sati“ u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, prenosi agencija dpa. 

Izvor: vecernji

Komentari

komentara