15.5 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaSvijetInterpol izdao crvene potjernice zbog eksplozije u bejrutskoj luci

Interpol izdao crvene potjernice zbog eksplozije u bejrutskoj luci

Interpol je izdao crvene potjernice za kapetanom i vlasnikom broda koji je prevozio hemikalije koje su razorile Bejrut u eksploziji u augustu prošle godine kada je poginulo 200 ljudi, javili su libanski državni mediji.

Pet mjeseci nakon najveće nenuklearne eksplozije u historiji, velika pitanja ostaju oko amonijum nitrata koji je eksplodirao nakon što je godinama bio uskladišten u luci.

Inerpol izdaje crvene potjernice na osnovu zahtijeva države članice.

Libanska državna novinska agencija NNA javila je da je Interpol također izdao potjernicu za portugalskim trgovcem koji je pregledao teret u bejrutskoj luci 2014. godine ne objavljujući njegovo ime ni ostale detalje.

Interpol, globalna agencija za policijsku saradnju, saopćio je da ne može ni potvrditi ni negirati da su crvene potjernice javno objavljene na njegovom websiteu. Portparol Interpola izjavio je da je izdata crvena potjernica koja nije postavljena online, što znači da je ona samo namijenjena državnim policijskim snagama.

Libanski zvaničnici suočeni su s optužbama za nemar, dok su neki lučki i carinski službenici uhapšeni u vezi s eksplozijom, u kojoj su povrijeđene hiljade ljudi. Porodice žrtava još čekaju na rezultate istrage.

Ured javnog tužioca Libana saopćio je u oktobru da je zatražio od Interpola da izda potjernice za dvojicom ljudi koje je identifikovao kao ruskog kapetana i vlasnika broda Rhosus, koji je stigao u Bejrut 2013. godine.

Njihova imena nisu na javnoj listi crvenih potjernica postavljenoj na web stranici Interpola u srijedu.

Boris Prokošev, koji je tada bio kapetan broda, kazao je da su hemikalije uskladištene u Bejrutu nakon što mu je vlasnik broda kazao da preusmjeri brod kako bi preuzeo dodatni teret, ali da su libanske vlasti obratile malo pažnje na amonijum nitrat.

– Šokiran sam. Uopće ne znam šta bi moglo predstavljati osnovu za moje hapšenje – izjavio je on Reutersu, odgovarajući na pitanje da prokomentira izdavanje crvene potjernice Interpola.

Izvor: klix

spot_img