Kamp je zapaljen zato što nekome odgovara da se otvore Bira i neki prihvatni centri u kojima su “jako visoke kirije”.

Indicije pokazuju da kamp Lipa nisu zapalili migranti nego netko kome odgovaraju visoke kirije u kuampu Bira, smatra  Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, koji je sinoć govorio u emisiji Odgovorite ljudima.

Tema je bila je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao, građani Unsko-sanskog kantona, koji nose najveći teret migrantske krize u našoj zemlji, najpozvaniji su da pričaju o ovoj temi.

Također, kaže kako su građani podcijenjeni i da im je učinjena velika nepravda “suludim odlukama Vijeća ministara BiH.”

“Mi od 2015. do 2018. godine slušamo kako je BiH spremna za migrantsku krizu. Tri godine kako su migranti  u BiH slušamo o ravnomjernoj raspodjeli migranata. 20. aprila mi Vijeće ministara molimo da prihvati kamp Bira i da dovede struju i vodu. Od 9. septembra molimo međunarodne organizacije da postave kontejnere. 100 dana nisu učinili ništa. I večeras ovdje kažu da su vlasti USK-a ispraznile kamp Lipa. Ne, svi su pobjegli iz kampa Lipa. Ostali su jedino vlasti USK-a, građani i Crveni križ. I ostavljeno je 1.400 ljudi.”

Državni kamp je dan nakon napuštanja zapaljen, a kako navodi Ružnić, sve indicije ukazuju da to nisu uradili migranti.

“Mi od pored gotovog kampa, gotovih šatora, grijanja, kuhinje i svega sad imamo zapaljen kamp i 900 ljudi i ponovo idemo ispočetka.”

Tvrdi da je to urađeno zato što nekome odgovara da se otvore Bira i neki prihvatni centri u kojima su “jako visoke kirije”.

Izvor: bljesak

Komentari

komentara