Sve mjere će se produžiti i ostati na snazi do 31. siječnja. To znači da do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu

Imajući u vidu našu situaciju koja je nešto povoljnija, ali i situaciju u Europi koja nije baš tako bajna, zajednički smo donijeli odluku. Nema popuštanja mjera, rekao je ministar Davor Božinović i dodao:

– Sve mjere će se produžiti i ostati na snazi do 31. siječnja.  To znači da do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu, a na jednom mjestu i dalje se ne smije okupljati više od 10 osoba iz više od dva kućanstva. Obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i na javnim površinama u situacijama kada nije moguće održavati razmak.

– Danas smo imali 1098 novooboljelih u Hrvatskoj. Prije tjedan dana smo 1170 novih slučajeva. Podsjetio bih vas da smo prilikom uvođenja mjera imali više od 4000 slučajeva – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

– Trenutno smo na 14. mjestu od 27. zemalja EU. U jednom trenutku smo se nalazili čak na 26. mjestu – dodao je. 

Što se tiče mortaliteta, nalazimo se na 20. mjestu, kaže Capak. 

Posebno je istaknuo Sisačko-moslavačku županiji gdje je do sada cijepljeno gotovo 3000 ljudi. 

Nakon Capaka, o stanju u zdravstvu izvijestio je ministar Vili Beroš.

– Svjedočite da smo bili stalno zabrinuti za porast broja novooboljeli i novohospitaliziranih –  rekao je Beroš i usporedio: 

– Najveći broj hospitaliziranih imali smo 21. prosinca, do sada se taj broj smanjio za 700. 

Padaju brojevi hospitalizacija i ljudi na respiratoru. Iako pada broj incidencija i broja oboljelih, ne trebamo se opuštati. Sadašnje brojke su rezultat pridržavanja mjera, napominje Beroš. 

Podsjetimo, ministar Davor Božinović je na presici u srijedu rekao da unatoč padu broja novooboljelih popuštanje mjera neće biti. 

Stožer, kako kažu, ne razmišlja o popuštanju jer se u Europi vide naznake ‘trećeg vala pandemije’ i zato što se velik broj zemalja priprema na novi lockdown. 

– U obzir se uzima situacija u europskim zemljama, u kojima je s popuštanjem mjera došlo do eskalacije broja zaraženih, te pojava novog soja virusa. Pažljivo ćemo pratiti sve trendove i povlačiti optimalne poteze kako bismo to izbjegli – poručio je ministar Božinović.

Izvor: 24satahr

Komentari

komentara