Služba za klimatske promjene Copernicus pri Evropskoj uniji saopćila je u petak da je 2020. bila je najtoplija godina u Evropi od kako se provode zvanična mjerenja temperature zraka.

Prošle godine je oboren prethodni najviši rekord temperature zraka u Evropi iz 2019. godine, za 0,4 stepena Celzijusa, prenosi Anadolija.

U saopćenju C3S-a navodi se da su protekla desetljeća bila najtoplija do sada, ako se ima u vidu i 2016. godina, koja je bila najtoplija godina u svijetu u historiji mjerenja.

Porast temperatura u svijetu povezan je s porastom stakleničkih plinova u atmosferi, a glavni među njima je ugljen-dioksid, koji se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina.

Povećanja na Arktiku i u Sibiru

Podaci su pokazali da je 2020. godina bila za 1,25 stepeni toplija nego u predindustrijskom periodu od 1850. do 1900. godine.

Naučnici smatraju da bi globalno zagrijavanje trebalo ograničiti na 1,5 stepeni kako bi se spriječili najgori efekti klimatskih promjena.

Iz C3S-a su naveli da su neka od najviših povećanja temperatura zabilježena u dijelovima Arktika i Sibira, koji su tokom 2020. godine imali neobično aktivnu sezonu požara.

Izvor: akta

Komentari

komentara