Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je nedavni zemljotres čiji je epicentar bio u Petrinji, a podrhtavanje tla se osjetilo i u regionu, potvrdio da Trgovska gora, koju je Hrvatska odabrala za odlagalište radioaktivnog otpada nije prihvatljiva lokacija.

Drljača je na sjednici opštinskog Foruma za bezbjednost građana rekao da je iz ove lokalne zajednice, Republike Srpske i BiH, kao jedan od argumenata u protivljenju namjerama Hrvatske, bio podatak da je riječ o trusnom području.

– Zemljotres ili tačnije serija zemljotresa potvrdila je argument koji smo isticali od prvog dana. Zbog trusnosti područja, lokacija je neprihvatljiva za odlagalište – naveo je on.

Drljača je dodao da je komisija za popis štete od zemljotresa danas počela sa radom, te da je u lokalnom Centru za obavještavanje do sada primljeno više od 240 prijava.

– Prijavljena je šteta na 15 javnih objekata, a ostalo su individualni stambeni objekti. Poznato je da je šest objekata neuslovno za stanovanje. Nadamo se da će Vlada Republike Srpske pomoći u sanaciji štete – rekao je on.

Komandir Policijske stanice Novi Grad Milan Trivanović rekao je da je policija u Novom Gradu protekle godine evidentirala 75 migranata od kojih su samo dva lica imala važeću dokumentaciju, a da su 2019. godine na području ove opštine evidentirana 102 migranta.

Trivanović je naveo da su tokom prošle godine podnesene dvije krivične prijave protiv lica zbog krijumčarenja migranata.

On je rekao da se prilikom tranzita kroz opštinu Novi Grad migranti uglavnom kreću uz magistralni put i ne zalaze dublje u teritoriju ove lokalne zajednice.

Trivanović je naveo da se osim toga, migranti kreću prugom te da su prošle godine dva lica stradala, a jedno je teže povrijeđeno.

Šef Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Novi Grad Irena Odžić kaže da je do sada u ovoj opštini prisustvo virusa korona potvrđeno kod 200 osoba od kojih je 178 testirano pi-si-ar testom, a 22 brzim antigenskim testom te da je epidemiološka situacija povoljnija u proteklih dvadesetak dana.

Ona je navela da je do sada u izolaciji bilo 1.379 lica.

– Trenutno je 10 aktivnih slučajeva od kojih su tri lica na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru, jedno lice u prijedorskoj bolnici a šest lica na kućnom liječenju – istakla je Odžić.

Izvor: rtrs

Komentari

komentara