Austrijska ministrica rada, obitelji i mladih iz Narodne stranke (ÖVP) Christine Aschbacher je u subotu kasno navečer podnijela ostavku na ministarsku dužnost, nakon što je jučer poznati „lovac na plagijate“ Stefan Weber na svom blogu objavio, a što je prenijela i austrijska televizija ORF, da su ne samo ministričin diplomski rad iz 2006. godine nego i prošlogodišnja doktorska disertacija „plagijati, s netočnim citatima, na lošem njemačkom jeziku“. Weber tvrdi da je ministrica prepisivala „cijele dijelove“ bez da je navodila izvore, te da su i njene hipoteze „plagirane“.

Istakao je kako je diplomski rad ministrice Aschbacher bio napisan na tako lošem njemačkom jeziku da mu je to privuklo pozornost i odlučio ga je provjeriti. Dodao je da je rad napisan ispod svih znanstvenih kriterija. U petak su još iz kabineta ministrice Aschbacher proslijedili poruku javnosti da je ministrica svoj rad napravila „na najbolji mogući način prema svom znanju i savjesti“, te da je rad od priznatih profesora na Visokoj stručnoj školi u Bečkom Novom Mjestu ocijenjen „odličnim“. Nakon pritiska medija i sve glasnijih optužbi iz oporbenih redova sada već bivša ministrica Aschbacher, čiju je ostavku kancelar Sebastian Kurz u međuvremenu prihvatio, podnijela je danas navečer neopozivu ostavku obrativši se osobnim priopćenjem austrijskoj javnosti:

„Odbijam sve optužbe da sam moj rad napravila za vrijeme mog službovanja kao ministrica i da sam ga hotimično plagirala“. U nastavku je istaknula da je njen diplomski rad moguće „provjeriti kod dotičnih institucija na za to uobičajeni način, kao i kod svih ostalih“. Aschbacher je oštro kritizirala svoje „političke kolege“ da joj nisu omogućili „fer proces istrage i provjeru“ nego su je „unaprijed osudili na medijski nezamisliv način“.

„ U ovoj zemlji svatko ima pravo na jedan takav fer postupak“, poručila je Aschbacher pobrojavši poznate osobe iz austrijskog javnog života, kojima je omogućena provjera optužbi na njihov račun: bivšeg ministra kulture iz redova socijaldemokrata Thomasa Drozdu, bivšeg ministra znanosti Johannesa Hahna koji je sada povjerenik EU- za proračun i administraciju te novog direktora bečke Državne opere Bogdana Roščića. Svi oni također su se našli na listi „odstrela“ „lovca na plagijate“ Webera radi sumnji da su plagirali svoje diplomske odnosno doktorske radnje. Aschbacher je rekla kako svoju ostavku podnosi kako bi zaštitila svoju obitelj od neuljuđenih optužbi. Austrijski kancelar Kurz zahvalio je Aschbacher na njenom dosadašnjem radu, najavivši da će ime njene nasljednice ili nasljednika objaviti u ponedjeljak.

Aschbacher prijeti, ukoliko se obistine Weberove optužbe o plagiranju , da ostane ne samo bez magistarske titule, nego i bez doktorske, koju je prošle godine stekla u Bratislavi. Mediji pišu da slučaj 37-godišnje Christine Aschbacher iz austrijske pokrajine Štajerske podsjeća na slučaj plagijata bivšeg njemačkog ministra obrane Karla-Theodora zu Guttenberga.

Izvor: vecernji.hr

Komentari

komentara