U velikom klizištu koje se desilo danas u blizini Osla povrijeđeno je 10 osoba, 21 se vodi kao nestala, a zatrpan je i veliki broj objekata.

Klizište se desilo u selu Gjerdrum, a zbog njega je evakuisano 500 ljudi. Selo se nalazi 25 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Norveške.

Zvaničnici su objavili da je jedna osoba ozbiljno povrijeđena. Čelnik lokalne policije Roger Petterson je klizište nazvao katastrofom.

“Postoje dramatični izvještaji i situacija je ozbiljna”, kazao je i dodao da su ljudi u telefonskim pozivima policiji govorili da im se kuća pomijera.

Neki od onih koji su ostali zarobljeni uslijed klizišta su uspjeli kontaktirati srodnike tražeći pomoć. Policija se osvrnula na one koji se vode kao nestale.

“Ne znamo da li su zatrpani, da li su otišli na odmor ili uopće ne uspjevaju kontaktirati nas”, ukazali su.

Na društvenim mrežama se oglasila i norveška premijerka Erna Solberg.

“Bolno je vidjeti kako je sila prirode opustošila Gjerdrum. Moje misli su s onima koji su pogođeni klizištem”, naglasila je.

Javni servis ove zemlje NRK je naveo da su mogući uzrok klizišta obilne padavine koje su tlo učinile nestabilnim. Klizište se pokrenulo danas u ranim jutarnjim satima i obuhvatilo je površinu od 210.000 metara kvadratnih, prenosi BBC.

Izvor: Klix

Komentari

komentara