Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelarke Angele Merkel Janom Hekerom o aktualnim temama u vezi sa migrantskom krizom u BiH, sa fokusom na iznalaženju najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Sugovornici su ocijenili da se u ovom trenutku u cilju sprječavanja humanitarnih, epidemioloških i drugih posljedica, kao najbolje rješenje za smještaj migranata vidi otvaranje kampa “Bira” na razdoblje od četiri mjeseca, koliko je potrebno da se na lokaciji “Lipa” napravi prihvatni centar za migrante, nakon čega bi kamp “Bira” bio trajno zatvoren.

Tegeltija je tijekom sastanaka naglasio potrebu nastavka pregovora i suradnje sa vlastima Unsko-sanske županije oko iznalaženja najboljeg rješenja za smještaj migranata.

Ovom prilikom Tegeltija je zahvalio kancelarki Angeli Merkel i Njemačkoj na pomoći koju pružaju BiH u naporima na iznalaženju rješavanja problema migrantske krize, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: Vecernji

Komentari

komentara