Sindikat trgovine Bosne i Hercegovine (STBiH) prezenirao je rezultate rada u 2020. godini, navodeći da je ustaljena praksa da je sektor trgovine najbolji pokazatelj svih anomalija i problema s kojima se društvo suočava. ”Godina koja je skoro iza nas nije izuzetak. Tijekom ove godine pandemije, STBiH je od prvog dana bio sa svojim članstvom i sa radnicama i radnicima u trgovini na njihovim radnim mjestima i nastojao biti podrška i pomoć u svim problemima i izazovima koje je pandemija donijela radnicima u ovom sektoru” – priopćeno je iz STBiH. Tijekom 2020. STBiH je intervenirao u 431 slučaju kršenja radničkih prava, što je 50 posto više nego prošle godine. Ove godine pomoć u slučajevima kršenja radničkih prava pružena je za 246 osoba. Od toga je 175 žena, 67 muškaraca i četiri kolektivna slučaja.Kad su u pitanju vrste problema, najveći broj slučajeva je posljedica situacije sa koronavirusom i takvu kvalifikaciju imaju problemi koje je prijavilo 79 osoba. Od ostalih problema, a koji su među šest najbitnijih su problemi koji se ponavljaju poput neplaćenog prekovremenog rada, mobinga, uskraćivanja slobodnih dana.

Od ostalih problema, a koji su među šest najbitnijih su problemi koji se ponavljaju poput neplaćenog prekovremenog rada, mobinga, uskraćivanja slobodnih dana. Problem koji je evidentno u porastu je, kako navode iz ovog sindikata, problem nezakonitog otkaza, te u ovoj godini STBiH bilježi za 10 posto više ovih slučajeva, dok je 72,3 posto slučajeva riješeno u korist radnika. Također, STBiH je u 2020. po prvi put, kako ističu, potpuno samostalno i neovisno počeo zagovarati donošenje zakonskog rješenja pitanja rada u dane praznika među političkim partijama. Tijekom cijele godine organizirani su sastanci, javne rasprave i debate s radnicima, a vezano za izmjene i dopune zakona koji radnicima stoje na raspolaganju kako bi ovo pitanje bilo konačno zakonski uređeno. Ono što je za STBiH najvažnije jeste da su svi ovi projekti vođeni javno putem društvenih mreža STBiH sa vrlo aktivnim i masovnim učešćem radnika i radnica.

Rezultat ovih aktivnosti je, kako se navodi u priopćenju, da su izmjene Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH koje je uradio STBiH upućene u parlamentarnu proceduru, a podrška ovim izmjena data je u više navrata javno kako od stranaka pozicije i opozicije, tako i od brojnih zastupnika i zastupnica u Parlamentu FBiH. ”Najveću cijenu rada u doba pandemije plaćaju radnici i radnice u privatnom sektoru. Prema iskustvima koje STBiH ima, pandemija će ostaviti iza sebe veliki broj ljudi bez posla, dodatno osiromašene i obespravljene. Jedan od razloga za ovo je i činjenica da je STBiH vrlo usamljen u borbi da interesi radnika u privatnom sektoru zaista budu prioritet za vlasti na svim razinama” – ističe predsjednica STBiH Mersiha Beširović. STBiH 2020. godinu završava sa 194 nova člana, od kojih je više od 64 posto do 40 godina starosti, a 73 posto su žene. Trenutno STBiH ima više od 13 tisuća članova. U 2020. STBiH je uplatio i financijsku pomoć za 75 radnika i 12 kolektivnih pomoći na ime troškova lječenja ili financijske pomoći u slučaju otkaza.

Komentari

komentara