Dodao je da je koronavirus preokrenuo svijet naglavačke

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) upozorio je u da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize.- Historija nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica –  rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti na epidemije. 

Čelnik WHO-a rekao je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla osigurati da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet.

Dodao je da je koronavirus preokrenuo svijet naglavačke proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za gospodarstvo i društvo.No, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta. 

– Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije (…) Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planeta što zahtijeva zajednički pristup-  poručio je šef WHO-a.

Izvor: Avaz

Komentari

komentara