Američke vlasti usvojile su Zakon kojim je moguće uvesti sankcije kineskim zvaničnicima ako se budu miješali u proces imenovanja narednog Dalaj lame.

Kongres SAD je velikom većinom usvojio zakon o tom pitanju, a koji je dobio kritike Pekinga da predstavlja “grubo miješanje u unutrašnja pitanja Kine”.

Zakon o Tibetu je uvršten u zakon o budžetu koji predviđa mjere podrške američkoj privredi. Taj zakon je u nedjelju potpisao odlazeći predsjednik Donald Tramp.

Prema tom Zakonu, biranje novog Dalaj lame i drugih monaha “isključivo je duhovno pitanje i te odluke donose verske vlasti u okviru tibetanske budističke tradicije”.

SAD će uvesti sankcije kineskim zvaničnicima koji budu “direktno ometali identifikaciju i ustoličenje budućeg 15. Dalaj lame”, navodi u zakonu.

Harizmatični 14. Dalaj lama (85) koji je nekada putovao po svijetu, u aprilu je hospitalizovan zbog upale pluća.

Dalaj lama je u maju 1995. godine prepoznao kao 10. Pančen lamu dječaka Gedhuna Čoekjija Nimu. Dečak je tri dana kasnije nestao.

Peking je potom imenovao svog Pančen lamu, koji se veoma retko pojavljuje u javnosti, iako ga mnogi Tibentanci ne priznaju.

Tibetanci vjeruju da je nestanak dječaka dio nastojanja Kine da kontroliše izbor sljedećeg Dalaj Lame, pošto Pančen Lama ima značajnu ulogu u prepoznavanju reinkarnacije Dalaj Lame.

Dalaj Lama je, poslije neuspešne pobune Tibetanaca protiv kineske vlasti, 1959. godine prebjegao u Indiju, gdje je u severnom gradu Darmsala oformio vladu u izgnanstvu.

Izvor: rtrs

Komentari

komentara