Svi osim Pape i članova manjeg zbora nosili su maske na ponoćki koja je počela dva sata ranije nego inače

Papa Franjo je večeras održao ponoćku. Misa je održana u stražnjem dijelu Bazilike svetog Petra s manje od 100 vjernika i manjim brojem kardinala i biskupa.

Obično se služi u glavnom dijelu bazilike i prisustvuje joj do 10.000 ljudi, uključujući diplomatski zbor koji predstavlja gotovo 200 država.

Svi osim Pape i članova manjeg zbora nosili su maske na ponoćki koja je počela dva sata ranije nego inače kako bi se ograničen broj vjernika u pandemiji mogao vratiti kući do 22 sata kada počinje policijski sat.

– Bog je došao među nas u siromaštvu i potrebi da nam kaže da ćemo, služeći siromašnima, pokazati svoju ljubav prema njemu – rekao je 84-godišnji Papa koji proslavlja osmi Božić u svom pontifikatu.

Papa će u petak pročitati svoj Urbi et Orbi (gradu i svijetu) iz vatikanske dvorane umjesto sa središnjeg balkona na Trgu svetog Petra, na događaju koji obično privlači desetke hiljada ljudi.

Zbog ograničenja se ne može ići na Trg svetog Petra ili u baziliku. Svi papinski događaji između 24. decembra i 6. januara održat će se u zatvorenom i s ograničenim brojem ljudi, ali će se prenositi na televiziji i online.

Komentari

komentara