15.5 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHOVAKAV PAD NAFTA NIKADA NIJE DOŽIVJELA, A DO VELIKOG RASTA VIŠE NEĆE...

OVAKAV PAD NAFTA NIKADA NIJE DOŽIVJELA, A DO VELIKOG RASTA VIŠE NEĆE DOĆI

Ova godina je za tržište nafte sasvim sigurno bila nezaboravna, došlo je do pada cijena nafte, potražnje i same proizvodnje, a ne očekuje se da će do ponovnog velikog rasta uopšte doći.

Iako globalne cijene nafte godinu završavaju sa prosječnim 51 dolarom ispod površine je mnogo više nestabilnosti nego što se čini.

U aprilu je američka sirova nafta upala duboko u provaliju kada je cijena barela vrijedila 20 dolara, a što je bila posljedica pandemije koronavirusa i cjenovnog rata između Sudijske Arabije i Rusije.

Ostatak 2020. godine za tržište nafte bili su napori za oporavak što nije bilo jednostavno ako se uzme u obzir da je potražnja za gorivom pala širom svijeta.

  • Ništa slično nismo vidjeli ni kada je svijet bio u finansijskoj krizi, ni nakon 11. septembra. Utjecaj pandemije na potražnju je bio značajan i brzo je došao”, rekao je to stručnjak iz vodećeg svjetskog sektora za industriju, materijale i energiju u kompaniji Third Bridge.

Potražnja za fosilnim gorivom bi i u narednim goinama mogla ostati u sličnom zamahu s obzirom na to da, osim pandemije, veliki utjecaj na potražnju imaju i klimatske promjene i ograničavanje štetnih emisija.

U svijetu je 2019. godine proizvođeno 100,61 milion barela nafte dnevno, dok je u 2020. godini bilo 94,25 barela na dnevnom nivou.

Izvor: Hayat

spot_img