Današnji potres neće imati utjecaja na sigurnost reaktora Krško i neće ostaviti utjecaj na  okoliš i stanovništvo, rekao je u razgovoru za 24sata Helmuth Böck, savjetnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju

Zbog današnjeg potresa Nuklearna elektrana Krško automatski je zaustavljena i nalazi se u sigurnom stanju zaustave. U tijeku su preventivni pregledi njenih struktura, sustava i opreme.

Kako kaže glasnogovornica Ida Novak Jerele, elektrana koja proizvede gotovo šest milijardi kilovatsati električne energije godišnje zaustavila se automatski. 

– Sada su na terenu naše ekipe, provjeravaju sve strukture, sustave i svu opremu da bi bili sigurni kako nije bilo nekog utjecaja. Tek kada se to završi krenut ćemo u pripreme za rad elektrane. Elektrana je u sigurnom stanju zaustave – rekla je za 24sata Novak Jerele. 

Do ovog potresa, rad se u elektrani zaustavio tek jednom i to krajem 1980-ih godina. 

Oštećenja od današnjeg potresa još provjeravaju. Novak Jerele kaže da to nije bila jačina potresa koja bi izazvala velika oštećenja. Masivna ploča od armiranog betona postavljena na glineno-pješčanim slojevima pliocenskih taloga temelj je za sve značajne objekte u elektrani.

U Krškom ističu kako je nuklearna elektrana građena da izdrži sve potencijalne potrese koji su mogući na tom području. Njezina konstrukcija izdržala bi udar od 7,9 Richtera, koliko je bio jak najrazorniji potres na području današnje Slovenije u 16. stoljeću. Nuklearne centrale građene su tako da su sigurne od potresa visoke razorne moći.

Podsjetimo, japansku nuklearku Fukushima, nije onesposobio potres od 7,1 stupnjeva po Richteru, koji je 2011. godine pogodio Japan. Tek kasnije je uništena u tsunamiju koji je izazvan potresom.

Sveučilišni profesor i doktor znanosti Helmuth Böck, predsjednik austrijskog udruženja za nuklearnu energetiku naglasio je kako su česti argumenti za zatvaranje Krškog bili oni da je sagrađena na trusnom području. No, istaknuo je kako je čitava Europa na trusnom području zbog pomicanja kontinenata.

– Automatsko isključivanje nuklearne elektrane standardni je postupak, u normalnim područjima radi se o zemaljskom ubrzanju od 0,15 g. Pri automatskom isključivanju nema nikakvih posljedica na okoliš i ljude. U potresima su područja poput Japana ili Kalifornije predviđena da izdrže veće vrijednosti ubrzanja bez ikakvih oštećenja – kaže Helmuth Böck, savjetnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) za sigurnost i upotrebu istraživačkih reaktora, a koji je vodio i pratio je više od 50 misija u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Napomenuo je kako do velikih katastrofa za okoliš i ljude, onih srazmjera Černobila ne može doći jer Krško je u vlasništvu US Westinghouse ima drugačiji reaktor. Naime, reaktor iz Černobila je u svom izvornom dizajnu bio reaktor za nastanak nuklearnog oružja, plutonija.

– Današnji potres neće imati utjecaja na sigurnost reaktora Krško i neće ostaviti utjecaj na  okoliš i stanovništvo – zaključio je u razgovoru za 24sata Helmuth Böck.

Potvrdu smo dobili i iz IAEA. Kako doznajemo iz Međunarodne agenciju za atomsku energiju oni su o zatvaranju nuklearne elektrane Krško obaviješteni od strane Slovenske uprave za nuklearnu sigurnost (SNSA). IAEA tvrdi da se Nuklearna elektrana Krško automatski isključuje i nalazi se u sigurnom stanju nakon potresa u Petrinji u Hrvatskoj.

Nacionalno regulatorno tijelo također je obavijestilo IAEA-u da nema utjecaja na okoliš te da su u tijeku preventivni pregledi sustava i opreme u nuklearnoj elektrani. Nuklearna elektrana Krško nalazi se oko 80 kilometara od epicentra današnjeg potresa.

Izvor: 24sata

Komentari

komentara