Novinarka je preko tri mjeseca dokumentirala isječke života u Wuhanu i surove stvarnosti s kojom se suočavaju stanovnici tog grada – od prepunih bolnica do praznih trgovina

Neovisnu kinesku novinarku Zhang Zhan (37) koja je iz Wuhana izvještavala u jeku početnog izbijanja koronavirusa šangajski sud zatvorio je na četiri godine, rekao je njezin odvjetnik u ponedjeljak.

Novinarka je proglašena je krivom za “izazivanje svađa i izazivanje nevolja”, rekao je jedan od njezinih branitelja Zhang Keke, koji je prisustvovao njezinu saslušanju. Kineska vlada to kazneno djelo obično koristi za ciljanje neistomišljenika i aktivista za ljudska prava, piše CNN.

Bivši odvjetnik novinarke početkom veljače je otputovao u središnji kineski grad kako bi izvijestio o pandemiji i kasnijim pokušajima obuzdavanja epidemije, baš kad su vlasti počele ušutkavati državne i privatne kineske medije. Novinarka je preko tri mjeseca dokumentirala isječke života u Wuhanu i surove stvarnosti s kojom se suočavaju stanovnici tog grada – od prepunih bolnica do praznih trgovina.

Prva novinarka osuđena zbog izvještavanja o pandemiji

Svoja zapažanja, fotografije i videozapise postavila je na Wechat, Twitter i YouTube, s tim da su posljednje dvije stranice blokirane u Kini. Njezine objave naglo su se zaustavile sredinom svibnja, a kasnije je otkriveno da ju je policija zadržala i vratila u Šangaj, grad udaljen više od 640 kilometara od mjesta u kojem je živjela, javlja CNN.

A car follows a funeral caravan with poster of Zhang Zhan, a Chinese citizen journalist who criticized the Chinese government’s handling of the coronavirus crisis and is being held in a Shanghai prison. The Visual Artists Guild held a horse-drawn hearse caravan funeral procession in memory of the victims of COVID-19 down Colorado Blvd Sunday, Nov. 15, 2020 in Pasadena. Participants will call on the Chinese government to release imprisoned journalists who reported on the virus and to allow international researchers to go to Wuhan to research the virus at its place of origin. (Allen J. Schaben / Los Angeles Times) Visual Artists Guild will hold a horse-drawn caravan funeral procession in memory of the victims of COVID-19, Pasadena, California, United States – 15 Nov 2020,Image: 569621911, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U svojoj optužnici tužitelji su je optužili da je “objavljivala velike količine lažnih informacija” i primala intervjue od inozemnih medija, uključujući Radio Free Asia i Epoch Times, kako bi “zlonamjerno uzburkala situaciju u epidemiji Wuhan Covid-19”. Zhang je prva novinarka za koju je poznato da je osuđena zbog svoje uloge u izvještavanju o pandemiji koronavirusa. Ali nije joj prvo nalet na vlasti.

Prema njezinoj optužnici, dva puta je 2019. godine zadržavana po 10 dana zbog “izazivanja svađa i izazivanja problema”, ali dokument nije precizirao što je rezultiralo njezinim zadržavanjem.

Izvor: Net hr

Komentari

komentara