Kako je priopćeno iz Energetske zajednice, sankcije se odnose na tri oblasti, koje su i u ranijem periodu bile sporne, odnosno nisu implementirane

Energetska zajednica će usvojiti nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja obveza koje proističu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kažu u toj organizaciji za “Nezavisne”.

Kako je priopćeno iz Energetske zajednice, sankcije se odnose na tri oblasti, koje su i u ranijem periodu bile sporne, odnosno nisu implementirane. Jedna mjera se odnosi na nepoštovanje pravila iz Drugog energetskog paketa koje se odnose na plinski sektor, zatim na nepoštovanje direktive koja se odnosi na smanjenje emisija sumpora u pogonskim gorivima te zbog neprimjenjivanja Trećeg energetskog paketa.

U Energetskoj zajednici kažu da BiH ne primjenjuje u cijelosti ni odredbe koje se odnose na Drugi energetski paket, koji je usvojen 2003. godine, dakle ni 17 godina od njegovog uspostavljanja, tako da nije iznenađujuće da BiH nije implementirala ni Treći paket, koji je naslijedio prethodna pravila. Treći energetski paket usvojen je 2009, odnosno prije 11 godina.

Na sajtu Energetske zajednice nema informacija koje vrste sankcija su predviđene, ali sudeći prema već važećim sankcijama prema BiH, može se raditi o uskraćivanju nekih budućih investicija, na što se BiH ni u prethodnom periodu nije pretjerano obazirala. Kako stoji u izvještaju koji je Energetska zajednica objavila prošlog mjeseca, BiH nije implementirala ni Drugi ni Treći energetski paket. Neke od oblasti u kojima nije ostvaren napredak su, kako ističu, i dalje neodvijanje distributera od proizvođača električne energije, kao i nedostatak ovlaštenja na razinu državnog regulatornog tijela. Osim toga, ne postoji zakonska osnova za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije, a i gasni sektor funkcionira mimo europskog okvira.

“Jedino je RS usvojila Zakon o plinskom sektoru koji je uglavnom usklađen s pravnom stečevinom Energetske zajednice, ali sve dok nema državnih institucija u ovoj oblasti, ovaj entitet je izoliran od države”, naglašeno je u tom izvještaju.

Iako je, kako naglašavaju, BiH započela zelenu tranziciju k obnovljivim izvorima energije i ekološki prihvatljivoj proizvodnji energije, u izvještaju ocjenjuju da BiH vrlo vjerojatno neće biti u stanju ispuniti postavljene ciljeve o redukciji zagađenja od 40 posto. Na najavu uvođenja novih sankcija reagirala je “Elektroprivreda BiH” izrazivši zadovoljstvo da Ministarsko vijeće Energetske zajednice nije uveo sankcije BiH zbog Bloka 7, odnosno izgradnje termoelektrane u Tuzli.

Kako su priopćeno, Branko Marić, pravni zastupnik “Elektroprivrede (EP) BiH”, kaže da je postupak protiv središnje propao kada je, između ostalog, jedna od najuglednijih banaka, Raiffeisen, potvrdila da je garancija Vlade FBiH za Blok 7 izdata pod istim uvjetima pod kojim bi i banka izdala bankarsku garanciju, odnosno tržišnim.

“Naknada koju je ‘Elektroprivreda’ platila FBiH je ugovorena u procentu 3,3 posto, te je bila jednaka naknadi za koju bi ‘Elektroprivreda BiH’ mogla pribaviti garanciju. Za garanciju i naknadu za njeno izdavanje, ‘Elektroprivreda BiH’ je Vladi FBiH uplatila 48 milijuna maraka i prihvatila brojne druge komercijalne uvjete. Smatramo da su to iznos i uvjeti koje bismo morali platiti bilo kojoj banci”, priopćili su oni.

Izvor: bljesak

Komentari

komentara