Gotovo da nema procesa u našem tijelu u kojem ne učestvuju vitamini, minerali i drugi mikroelementi. Zato su nam nužno potrebni u vrlo malim količinama. Hronični nedostatak samo jednog od njih narušava metabolizam.

Često se taj nedostatak vrlo brzo “vidi”, odnosno osjeti jer dolazi do ponekad jasno vidljivih, fizičkih promjena na tijelu. Na primjer, hronično smo umorni, patimo od glavobolja, probava se poremeti i slično. Srećom, vrlo brzo ćete vidjeti da vam nedostaje neki od ovih pet važnih elemenata pa možete u skladu s tim i da reagujete.

Evo kako ćete prepoznati simptome:

1. Nedostaje vam jod

Jod se najvećim dijelom ugrađuje u hormone štitne žlijezde. Iako nam je potreban u malim količinama, jod je esencijalan za naš organizam koji bez njega jednostavno ne može da funkcioniše. Pravilan rad štitne žlijezde direktno povezujemo s uzimanjem i apsorpcijom joda. Ako konzumirate namirnice koje sadrže premalo joda, to će se vidjeti na vašim očima, odnosno oko njih. Ako su duže vreme stalno natečene, to može da bude znak da vam nedostaje jod. Drugi simptomi su umor, suha koža, gubitak kose, gojenje. 

2. Nedostaje vam vitamin B12

Vitamin B12 je naziv za grupu jedinjenja topivih u vodi koji su važni za metabolizam aminokiselina, proteina i masti. Vitamin B12 štiti nervne i moždane ćelije, stimuliše proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podržava imunološki sistem. Nedostatak vitamina B12 vidljiv je na koži, a simptomi mogu biti i konstipacija i gubitak apetita. 

3. Nedostaje vam željezo

Željezo u hrani važno je za pravilno funkcionisanje našeg organizma jer zbog njegovog nedostatka u organizmu nastaje anemija. Namirnice životinjskog porijekla, poput mesa i ribe, značajan su izvor željeza u našoj ishrani. U njima je željezo u obliku koji organizam lako apsorbuje. Nasuprot tome, povrće kao što su kelj i blitva sadrže željezo u obliku koji je teže iskoristiti. Zato je za apsorpciju željeza važna raznolika ishrana, prisutnost i mesa, i povrća, i voća, i ribe i cjelovitih žitarica. Na primjer, vitamin C pomaže da se to “lošije” željezo ipak apsorbuje. Blijedi ten i usne znak su da vam nedostaje željezo. Generalno, njegov nedostatak loše utječe na opće zdravstveno stanje, a rezultat je hronični umor.

4. Vitamin C

Vitamin C je životno važan. Deluje kao antioksidans, neophodan je u sintezi kolagena, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, utiče na čvrstinu naših zglobova i kostiju, pomaže pri apsorpciji željeza. Naše tijelo ne može samo da proizvede taj vitamin, niti da ga skladišti ako ga konzumiramo u većim količinama. Stoga je veoma važno njegovo redovno unošenje kroz ishranu – preporučuje se konzumiranje špinata, paprike, agruma i raznog drugog povrća i voća. Nedostatak vitamina C izaziva krvarenje desni i klimanje zuba. Umor i lako zadobijanje modrica su rani znaci nedostatka ovog vitamina u ishrani.

5. Biotin

Biotin ili vitamin B7 važan je dio grupe vitamina B kompleksa potrebnih za održavanje zdravog metabolizama, nerava i zdrave probavne i kardiovaskularne funkcije. Suhi i lomljivi nokti rezultat su nedostatka biotina. Drugi simptomi su perutanje kože, osip, akne. 

Komentari

komentara