Nema kvota ni carina, EU će smjeti izlovljavati 25 posto manje ribe, a britanski državljani će trebati vizu

Velika Britanija i Europska unija praktički su u posljednji trenutak uspjele dogovoriti trgovinski ugovor koji će regulirati njihove buduće odnose. Sam dokument ima 1200 stranica, a u nastavku prenosimo najvažnije stavke prema sažetku britanskog BBC-a.

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier u rukama drži podeblji ugovor Bruxellesa i Londona

TRGOVINA

Od 1. siječnja 2021. godine između Europske unije i Velike Britanije neće se primjenjivati carine niti pak kvote. No, na granicama će se ipak provoditi pojačane kontrole (sigurnosne i carinske). Situacija je malo “mutnija” što se tiče financijskih usluga – Velika Britanija gubi automatsko pravo pristupa, no London tvrdi da su ipak osigurali “značajni pristup tržištu praktički u svim sektorima”. Nema više ni automatskog priznanja kvalifikacije (u slučaju, primjerice, liječnika, medicinskih sestara, arhitekata).

RIBARSTVO

Britanija može odlučivati o pristupu i ribarenju u svojim vodama, no brodovi EU moći će ih eksploatirati još nekoliko godina. Doduše, smjet će uloviti 25 posto manje nego dosad (taj udio po novom ići će Britancima). To će vrijediti u tranzicijskom razdoblju u trajanju od pet i pol godina, a nakon toga će obje strane redovito pregovarati o pristupu.

SIGURNOST

Velika Britanija gubi automatsko pravo ključnim bazama podataka, ali može dobiti pristup na zahtjev. Isto tako, prestaje biti i članica Europola, ali će imati svoje zastupništvo u njegovu sjedištu.

OBRAZOVANJE

Velika Britanija više ne sudjeluje u Erasmusu nego će za nju vrijediti nova shema. To se doduše ne odnosi na studente sveučilišta u Sjevernoj Irskoj koje će i dalje sudjelovati u tom programu razmjene studenata.

PUTOVANJA

Britanski državljani trebat će po novom ishoditi vizu ako na području EU žele ostati dulje od 90 dana u razdoblju od 180 dana. Podlijegat će i dodatnim kontrolama na granicama. Prestaje vrijediti i putovnica EU za ljubimce. S njima će se i dalje moći putovati, ali po drukčijim, kompliciranijim pravilima. Britanski putnici će i dalje imati mogućnost pristupa zdravstvenoj skrbi, a do isteka će vrijediti i kartice europskog zdravstvenog osiguranja. Navodno postoji dobra volja u kontekstu “poštene i transparentne cijene roaminga”, no ne postoji mehanizam koji sprečava dodatno naplaćivanje od bilo koje strane.

EUROPSKI SUD

Prema riječima britanskog premijera Borisa Johnsona, presude Europskog suda više neće biti obvezujuće za Britaniju.

Izvor: jutarnji

Komentari

komentara