BANjALUKA – Gužve u saobraćaju i dugi redovi na kasama u marketima i tržnim centrima širom Srpske dokaz su da kriza izazvana pandemijom virusa korona nije uticala na građane da se odreknu tradicionalne kupovine, pa će tako i ova praznična trpeza obilovati raznovrsnim jelima, uz pokoji poklon ispod jelke.

Za novogodišnje i božićne praznike, kažu građani, uvijek se nađe novca, posebno sada, kada su ljudi zbog epidemioloških mjera primorani da praznike provedu kod kuće. U tržnim centrima ističu da je praznična groznica počela prošle sedmice, kada su znatno povećani broj kupaca i promet, ali je pazar ipak daleko od prethodnih godina, kada su u ovom periodu radnje i lokali vrvjeli od gastarbajtera i turista.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora Murisa Marić istakla je da je godina bila veoma teška i da građani jedva čekaju malo oduška, zbog čega ne žale novac.

– Ove godine smo se svi uvjerili šta znači biti danima zatvoren, kako u četiri zida, tako unutar granica. Nova godina i Božić su idealna prilika da se svi malo opustimo, pa makar to bilo i u kućnom ambijentu. Imajući u vidu da ove godine neće biti slavlja u ugostiteljskim objektima i novogodišnjih putovanja, mnogi će novac koji su namijenili za toalete i odijela preusmjeriti na kupovinu raznovrsne hrane i pića – kazala je Marićeva za “Glas Srpske”. 

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da su praznici šansa da trgovci ove godine nešto zarade, jer su uglavnom bili na nuli.

– Ovih dana su primijećene veće gužve u odnosu na prethodne mjesece, mada to nije ni blizu kao prethodnih godina kada nije bilo virusa korona, pa su stranci opsjedali radnje. Narod ovih dana uglavnom kupuje namirnice za praznične specijalitete i razna pića – kazao je Marjanović.

Banjalučanka Dragana Stojanović prazničnu kupovinu je obavila još u utorak, jer je, kaže, pretpostavila da će, kako dani budu odmicali, gužve biti sve veće.

– Praznike slavimo u kućnoj atmosferi u krugu porodice, tako da ne smije ništa faliti. Ove godine smo kupili malo više stvari, ali i poklona, jer nismo nigdje putovali, što je bila naša tradicija – kazala je Stojanovićeva.

Kontrole

Kako bi se smanjio rizik od zaraze virusom korona za vrijeme praznika, u Inspektoratu RS istakli su da su svi raspoloživi kadrovi  angažovani u punom kapacitetu.

– Rad republičkih inspektora organizovan je u smjenama, te poslovni subjekti mogu očekivati učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou, čak i nakon trenutno propisanog radnog vremena, a s ciljem provjere njegovog pridržavanja – naglasili su u Inspektoratu.

Izvor: glassrpske

Komentari

komentara