Kina će do 2028. godine prestići Sjedinjene Američke Države i postati najveća svjetska ekonomija, pet godina prije nego što se ranije predviđalo, navodi se u izvještaju Centra za ekonomiju i poslovna istraživanja sa sjedištem u Velikoj Britaniji (CEBR).Kinesko vješto upravljanje Covid-19 krizom potaknut će rast domaće ekonomije u narednim godinama, više nego što to mogu očekivati Sjedinjene Američke Države i Evropa. Iako je Kina bila prva zemlja pogođena korona virusom, brzom i krajnje strogom akcijom iskontrolisala je bolest, što znači da nije trebala ponavljati ekonomske blokade kao što su to učinile evropske zemlje.

Kao rezultat toga, za razliku od konkurentnih ekonomija, Kina je izbjegla ekonomsku recesiju 2020. godine, a procjenjuje se da će ove godine zabilježiti i rast od dva posto.

Sa druge strane, američku ekonomiju pogodila je najteža epidemijska kriza kada se radi o broju oboljelih i preminulih. Ekonomsku štetu ublažila je monetarna politika i ogroman fiskalni poticaj, ali politička neslaganja oko novog paketa poticaja mogla bi u sljedećoj godini ostaviti oko 14 miliona Amerikanaca bez naknade za nezaposlene.

U izvještaju Centra za ekonomiju i poslovna istraživanja navodi se i da će nakon oporavka od posljedica pandemije 2021. godine, američka ekonomija rasti za oko 1,9 posto godišnje od 2024. godine, te da će usporiti na 1,6 posto u godinama nakon toga.

Nasuprot tome, kineska ekonomija očekuje rast od 5,7 posto godišnje do 2025. godine i 4,5 posto godišnje od 2026. do 2030. godine. Kineski udio u svjetskoj ekonomiji porastao je sa samo 3,6 posto u 2000. godini na 17,8 posto u ovoj i ta zemlja će postati “ekonomija s visokim dohotkom” do 2023. godine, navodi se u izvještaju.

Prosječni Kinez će ipak, ostati daleko siromašniji od prosječnog Amerikanca čak i nakon što Kina postane najveća svjetska ekonomija, s obzirom na to da je kinesko stanovništvo četiri puta veće.

Prema istom izvještaju, ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita rast će za 4 posto godišnje od 2021-2025. godine i 1,8 posto godišnje od 2026-2030. godine, dok se za Indiju predviđa da će do 2030. godine postati treća najveća ekonomija u svijetu.

Indijska ekonomija će nadmašivati Njemačku 2027. godine i Japan 2030. godine.

Izvor: Klix

Komentari

komentara