Iako je ovaj šping centar zamišljen kao luksuzni raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine uglavnom zjapi prazan, odnosno zjapi prazno 99 posto kapaciteta…

South China Mall u kineskom gradu Dongguanu smatra se najvećim šoping centrom na svijetu. Točnije, šoping centrom s najvećom površinom raspoloživih lokala za najam – skoro 660.000 četvornih metara prostora u koje može stati više od 2300 trgovina.

Dubai Mall je površinom veći – ima preko milijun četvornih metara prostora, ali obuhvaća i druge sadržaje poput hotela, zoološkog vrta i tematskog parka.

Arhitekti su osmislili South China Mall kao mjesto sa sedam međunarodnih zona, a koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju. Centar uključuje 25 metara visoku repliku Slavoluka pobjede, zvonik bazilike sv. Marka iz Venecije, ali i dva kilometara dug kanal s gondolama. Mislilo se kako će centar svakoga dana privući oko 100.000 posjetitelja.

Iako je South China Mall je zamišljen kao raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine uglavnom zjapi prazan, odnosno zjapi prazno 99 posto kapaciteta. Zakupljeni su tek poslovni prostori kod glavnog ulaza u centar od strane zapadnjačkih lanaca brze hrane.

Mnogi vjeruju da je South China Mall loše koncipiran projekt izgrađen na pogrešnom mjestu. Naime, vlasnici Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development željeli su njime privući bogatu klijentelu iz velikih gradova poput Guangzhoua i Shenzhena, no smjestili ga u gradu u središnjoj provinciji Guangdong u kojem većina od 8 milijuna stanovnika čine migranti s niskim primanjima.

Centar je 2015. godine doživio niz renovacija i preinaka, a u njemu su se počeli otvarati butici i restorani s pristupačnijim cijenama proizvoda i usluga. Iako u posljednjih pet godina više ljudi posjećuje centar nego ikad ranije, i dalje su njegovi kapaciteti polu-prazni. Najposjećeniji sadržaj u centru je kino s 3D platnom.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari

komentara