12 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaBiHGradsko vijeće Zenice dalo zeleno svjetlo za HE Janjići na rijeci Bosni

Gradsko vijeće Zenice dalo zeleno svjetlo za HE Janjići na rijeci Bosni

Gradsko vijeće Zenice danas je izglasalo da je hidroelektrana u Janjićima na rijeci Bosni od javnog interesa za Grad Zenicu te je time olakšala njenu gradnju u narednim godinama.Nakon rasprave vijećnika, predstavnika mjesnih zajednica te Elektroprivrede odluka je usvojena sa 17 glasova ‘za’.

U obraćanju prisutnima s govornice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je nekoliko puta ponovio da je odluka da o njenoj gradnji donesena dosta ranije te da bi neusvajanje odluke nakon tužbe Elektroprivrede koštalo Grad Zenicu nekoliko miliona KM.

Također, naglasio je da je današnja odluka ustvari samo odluka o “eksproprijaciji kuća” na već plavnom području što već dugo ustvari očekuju i građani koji su živjeli u tim kućama.

“Ja moram raditi u interesu grada i da zaštitim budžet, razgovarao sam s dosta advokata i ako nas Elektroprivreda tuži, dobiće nas sigurno i morat ćemo nadoknaditi njihove troškove postupka”, kazao je Kasumović.

Elektroprivreda je, kako je kazao Kasumović, uradila brojne projekte u mjesnim zajednicama koje gravitiraju na području buduće HE Janjići, te da će isplatiti iznad milion KM kao naknadu za prijateljsko okruženje.

Almedin Skopljak u ime EP BiH je kazao da su pred njima godine rada na drugim aktivnostima.

Iako su predsjednici mjesnih zajednica Janjići Miralem Kaknjo i Gorica Hasan Hrnjić tražili povlačenje odluke, to se nije dogodilo. Ona je usvojena sa 17 glasova, a Kaknjo je ponovio ono što i jučer ispred mjesne zajednice, da će ići do međunarodnih sudova za pravdu.

Izvor: klix

spot_img