U srijedu oko 6:15 Hrvatsku je probudio novi snažniji potres. Prema EMSC-u, podrhtavanje je bilo magnitude 4,9 stupnjeva po Richteru s epicentrom 16 kilometara sjeverozapadno od Siska na dubini od 8 kilometara.

* Dva nova potresa jačine 4,7 i 4,8 po Richteru oko 6:15 pogodila središnju Hrvatsku

* Petrinja i Sisak oštećeni u potresu jačine 6,4 po Richteru

Tijek događaja:

7:34 Od početka 20. stoljeća na tlu Hrvatske izbilo je najmanje sedam potresa jačine jednake onom koji se osjetio u utorak kod Petrinje te još najmanje četiri jača od njega.

7:27 Nakon jutrošnja dva potresa vatrogasci su u Sisku, Petrinji i okolnim područjima dobili dojave o urušenim dimnjacima, potvrdio nam je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

”Pali su dimnjaci. Dečki su po terenu i ono što visjelo sad je palo. Hvala Bogu, nema dojava da je bilo žrtava”, rekao je Tucaković.

Kazao je da je u pomoć potresom pogođenim područjima još jučer stiglo više od 700 vatrogasaca, od čega ih je više od 300 iz drugih dijelova Hrvatska. Pomaže im i 11 potražnih pasa.

”Svi su cijelu noć na terenu i sve pretražuju. Tijekom noći se pomagalo evakuirati i zbrinuti ljude koji su ostali bez domova”, rekao je Slavko Tucaković.

7:17 Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe, za Hrvatski radio potvrdila je da će se tlo i dalje tresti.

”Hoće, trest će se duže vrijeme. Potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih”, kazala je.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak.

Navela je da je Petrinju od ponedjeljka pogodila ”ogromna količina” manjih potresa. Trese se gotovo svaku minutu, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.

6:15 Nova dva snažnija potresa zatresla su središnju Hrvatsku. Prema prvim podacima Hrvatske Seizmološke službe, onaj u 6:15 imao je snagu 4,7 stupnjeva po Richteru.

U 6:26 sati osjetio se još jedan potres. On je, prema javljanju Seizmološke službe Hrvatske, iznosio 4,8 stupnjeva po Richteru.

Uslijedio je i treći iz serije jačine 3,9

Ova su dva potresa uslijedila nakon snažnog potresa koji je u utorak oko podneva pogodio Petrinju, Sisak i okolna mjesta. Bio je jačine 6,4 stupnjeva po Richteru i odnio je najmanje sedam života. 

Izvor: dnevnikhr

Komentari

komentara