U ostacima antičkog grada Pompeje je otkriven “termopolijum” – vrsta ulične radnje “brze hrane” u starom Rimu, ukrašen raznobojnim motivima i u izuzetnom stanju očuvanosti, objavilo je rukovodstvo tog arheološkog nalazišta na obroncima vulkana Vezuva čiji ga je pepeo zatrpao prije skoro dvije hiljade godina.

Tezga radnje, netaknuta pod vulkanskim pepelom, djelimično je iskopana 2019. godine, ali rad je produžen kako bi se što bolje očuvao cio objekat na uglu dviju ulica u trgovačkoj gradskoj četvrti Pompeje.

Pored već poznate freske koja predstavlja Nereidu (morsku nimfu) na konju, arheolozi su našli, obojene u jarke boje, i slike životinja i živine, a naročito pataka koje su jele uz vino ili vruće napitke.

Najdragocjenije što su naučnici našli su reljefi u stolu, s crtežima hrane, koji bi mogli pružiti dragocjene informacije o gastronomskim navikama u Pompeji u vrijeme erupcije Vezuva 79. godine nove ere.

U loncima od terakote nađeni su dio patke, kosti svinja i koza, ribe i puževi. Nekoliko sastojaka je kuhano zajedno, slično španskom jelu “paelja”.

Na dnu jedne tegle nađen je istucani grah, korišten za izmjenu ukusa vina.

“Pored toga što svjedoče o svakodnevnom životu u Pompeji, mogućnosti za analizu ovog termopolijuma su izuzetne, jer je prvi put otkriveno sve što se nalazilo na nekom mjestu”, rekao je u saopćenju Masimo Osana, generalni direktor Arheološkog parka Pompeje.

U blizini su nađene amfore, cisterna i česma, kao i ljudske kosti, među kojima jednog muškarca u pedesetim godinama u blizini dječijeg krevetića.

“Izgleda da su vlasnici na brzinu zatvorili i napustili lokal, a moguće je da je neko, vjerovatno najstariji čovjek, ostao i poginuo tokom prve faze erupcija, pri rušenju potkrovlja”, objasnio je Osana u intervjuu agenciji Ansa.

Drugo tijelo bi moglo biti tijelo nekog lopova ili neki gladni bjegunac “iznenađen vatrenim isparenjima ispod poklopca tegle koju je upravo otvorio držeći je u ruci”, smatra on.

“Termopolijum” – od grčkog “termos” što znači vruće i “poleo” što znači prodaja, bio je veoma popularan u rimskom svijetu. Pompeja je imala čak 80 takvih “fast foodova”.

Pompeja, sahranjena erupcijom Vezuva 79. godine nove ere, sa skoro četiri miliona posjetilaca 2019. godine, drugo je najposjećenije mesto u Italiji, poslije Koloseuma u Rimu. Arheolozi su iskopali samo trećinu tog gradskog lokaliteta koji se zasad proteže na 44 hektara, nedaleko od Napulja.

Izvor: federalna.ba/Beta-AFP

Komentari

komentara