Gradonačelnik Istanbula rekao kako će približno 34.000 pripadnika službi sigurnosti nadzirati da li se epidemiološke mjere poštuju.

Četvorodnevni lockdown će u Turskoj početi večeras u 21:00 s ciljem da se zaustavi masovno širenje epidemije korona virusa tokom novogodišnjih praznika, javlja agencija Tanjug pozivajući se na izvještaj agencije AP.

Gradonačelnik Istanbula Ali Yerlikaya je rekao kako će približno 34.000 pripadnika službi sigurnosti biti na dužnosti kako bi nadzirali da li se epidemiološke mjere poštuju u najvećem turskom gradu.

Agencije dodaju kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske objavilo kako će širom ove euroazijske države biti postavljeno 208.000 policajaca koji će biti raspoređeni na hiljade kontrolnih tačaka.

Turisti, koji su izuzeti od lockdowna, neće moći izlaziti na trgove i avenije da proslave Novu godinu.

Sve radnje zatvorene

Stanovnici moraju ostati kod kuće u periodu od 21:00 do 05:00 ujutro, osim u slučaju traženja hitne medicinske pomoći.

Tokom najrestriktivnijih mjera u Turskoj do sada, sve radnje će biti zatvorene, osim prehrambene, a restorani mogu vršiti isporuku.

Turska je među državama svijeta sa najgorom stopom infekcija korona virusa, no zvanični podaci pokazuju kako se sedmodnevi prosjek novoinficiranih smanjio na skoro 16.000 sa brojke od iznad 30.000 otkako su uvedeni policijski sat i lockdowni za vikend početkom decembra.

Agencija AP navodi kako su, prema zvaničnim podacima, u Turskoj od COVID-a 19 preminule 20.642 osobe.

Izvor: Aljazeera

Komentari

komentara