Izabrani predsjednik SAD Džo Bajden rekao je da odlazeća administracija nije u dovoljnoj mjeri pružala informacije njegovom tranzicionom timu.

U ovom trenutku, jednostavno, ne dobijamo sve potrebne informacije od odlazeće administracije u ključnim oblastima nacionalne bezbjednosti. Po mom mišljenju, to je neodgovorno – rekao je Bajden nakon sastanka sa nominovanim članovima svog spoljnopolitičkog tima, a prenio Glas Amerike.

Bajden je iznio tvrdnje da su se on i tim koji predvodi suočili sa opstrukcijama, kako se izrazio, političkog rukovodstva Sekretarijata za odbranu, Pentagona i Kancelarije za upravljanje i budžet.

Istakao je da su brojne američke obavJeštajne agencije izgubile mnogo tokom vladavine aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

– Istina je da su mnoge agencije ključne za našu bezbjednost pretrpjele ogromnu štetu. Izgubile su osoblje, kapacitete i moral – poručio je Bajden tokom obraćanja.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobjedu izabranog predsjednika Džozefa Bajdena na američkim predsjedničkim izborima.

Susreti članova Bajdenovog tranzicionog tima sa članovima administracije u okviru procesa predaje vlasti počeli su tek krajem novembra.

Republikanski kandidat Donald Tramp, koji odbija da prizna izborni poraz, prihvatio je početak tranzicije 23. novembra.

U procesu potvrde izborne pobjede izabranog predsjednika Džozefa Bajdena ostalo je još da se Kongres 6. januara 2021. izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža.

Izvor: Cafe / FOTO: EPA

Komentari

komentara