3.4 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHČuvari rijeka o zabrani MHE: Četiri mjeseca nakon odluke, od Vlade FBiH...

Čuvari rijeka o zabrani MHE: Četiri mjeseca nakon odluke, od Vlade FBiH samo obećanja

Članovi Čuvara rijeka oglasili su se danas jer se predstavnici Vlade FBiH nisu izjasnili o izmjenama zakonskog okvira radi realizacije odluke Parlamenta FBiH o zabrani gradnje MHE.

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

“Na sastanku sa predstavnicima Čuvara rijeka, održanom 13. oktobra, premijer Novalić, i predstavnici nadležnih federalnih ministarstava, obećali su da će se početkom novembra izjasniti o izmjenama zakonskog okvira u nadležnosti Vlade radi realizacije odluke Parlamenta o zabrani gradnje MHE koju je 23. juna izglasao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. 

Podsjećamo da je uoči sastanka Vlada aktivno ignorisala odluku Parlamenta i tromjesečni rok koji im je dat za pripremu realizacije.

Sada iz Vlade izbjegavaju da odgovore na upite iz udruženja i građana koja brane rijeke od privatnih, stranački dobro uvezanih graditelja MHE.

Ne možemo isključiti mogućnost da Fadil Novalić i ministri Edita Đapo, Nermin Džindić, Šemsudin Dedić, Josip Martić ovim kupuju vrijeme pred izbore za svoje stranke – SDA, SBB i HDZ, kako bi stranački energetski klanovi poslije izbora mogli nastaviti s uništavanjem rijeka.

Vlada će lako otkloniti naše sumnje – sve što treba je da se izjasne u kojem roku namjeravaju napraviti potrebne izmjene zakonskog okvira kojima bi se zaustavilo gradnja malih hidroelektrana i uništavanje rijeka”, navodi se u saopštenju.

Izvor:Radiosarajevo

spot_img