Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko viljuške, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti perfektan zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu. 

1. Nikad ne stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Želite li biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u puno vode. Tako će se škrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litra vode na svakih 100 grama tjestenine.

2. Čekajte da voda zavrije

Želite li da vam tjestenina bude al dente, tada je važno držati se ovog pravila kako bi bila u kontaktu s vodom što kraće. Drugi važan aspekt je da će kipuća voda želatinizirati škrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

3. So dodajte tek kad voda zakipi

Dodate li so hladnoj vodi, odgodit će vrijeme potrebno vodi da dosegne točku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, so će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće.

4. Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na tački vrenja jer će se tjestenina tako brže skuhati – to je jedini način da se postigne al dente. Smanjite li temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.

5. Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti perfektan zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu jer ih u tom slučaju ne možete namotati oko viljuškee, a niti jesti kao makarone.

6. Testirajte je li dobro kuhana

Tjestenina bi trebala biti dovoljno mekana kada se zagrize, da se ne osjeća krckanje, no u isto vrijeme i dovoljno žilava da se ne raspada.

Želite li je servirati al dente, pogledajte presjek kada odgrizete komad – u sredini bi se trebao vidjeti tanki dio bljeđe boje od ostalog. Kod špageta to bude točkica u sredini. To se na italijanskom zove Punto Verde (zelena tačka) i znači da je tjestenina al dente. Jednom kad nestane, tjestenina više nije al dente.

7. Ne ispirite je nakon kuhanja

Važno je da na kraju kuhanja, nakon cijeđenja, tjesteninu ne ispirete vodom, to je velika pogreška. Uklonit ćete s njezine površine škrob koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom.

8. Umak neka već bude spreman

Stavite tjesteninu u kuhani umak, uključite štednjak i pirjajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina – ona sadrži obilje škroba, obogaćuje okus umaku i pomaže mu da se bolje zalijepi se za tjesteninu.

9. Poslužite odmah

Tjesteninu je najbolje poslužiti vruću i svježe kuhanu. Okus svog jela možete poboljšati dodavanjem naribanog parmezana ili Pecorino Romana, ili pak nasjeckanog svježeg bilja poput bosiljka i peršina.

Tjestenina se tradicionalno jede kao samostalan obrok, a ne kao prilog mesu ili ribi. Na taj način ćete potpuno uživati u njezinoj nježnoj harmoniji okusa. Meso ili riba poslužuju se uz povrće kao prilog.

10. Od ostataka napravite novo jelo

Ne podgrijavajte ostatke tjestenine! Ne radite to ni u mikrovalnoj niti u tavi jer će okus biti lošiji. Umjesto toga, od ostataka napravite novo jelo.

U Italiji se ostaci tjestenine obično peku s drugim sastojcima, poput sušenog mesa, mozzarelle, kuhanih jaja i povrća, kako bi se napravilo ono što se naziva pasticcio (to doslovno znači ‘nered’). Ostatke znaju pomiješati i s jajima i pretvoriti ih u neku vrstu tortilja tjestenine, zvane frittata di maccheroni, prenosi The Local.

Izvor:radiosarajevo

Komentari

komentara