Snažan potres pogodio je egejsku obalu u Turskoj, sjeverno od grčkog otoka Sama nešto prije 13 sati, objavili su u petak dužnosnici. Potres magnitude 7.0, oko 17 kilometara od obale zapadne pokrajine Izmir, osjetio se i u Ateni i Istanbulu, objavila je američka geološka služba.

Nakon prvog potresa, uslijedilo ih je još šest u magnitudama od 3,9 do 4,8 po Richteru. Nema informacija o žrtvama, ali kruže fotografije i snimke urušenih zgrada u turskom gradu Izmiru. Prema prvim informacijama oštećni su brojni objekti i prometnice. Također, zbog potresa podigla se razina mora te je voda poplavila ulice u priobalnim gradovima.

14:52 – Stanovnik Izmira Zeki Soysal ispričao je za CNN Tursku kako je izašo iz zgrade trenutak prije nego što se urušila.  – U zgradi je bila jedna starija žena, no spasili smo je. Uspjela je izaći vani. U neposrednoj blizini moje zgrade je druga zgrade iz koje sad pokušavaju spasiti ljude – kazao je svjedok.  14:47 – Iz Izmira pristižu slike urušenih zgrada kao i pokušaje da se spase oni koji su zarobljeni. 

14:36  – Turski ministar okoliša Murut Kurum izjavio je da su prema prvim podacima ljudi zarobljeni u ruševinama barem pet zgrada. U tijeku je akcija spašavanja, navode lokalni mediji.  14:30 – Troje ljudi izvučeno je iz ruševina zgrada u četvrti Bayraklı u Izmiru. Ozlijeđeni su, ali u ovom trenutku nije poznata jačina njihovih ozljeda, javlja Daily Sabah.   14:05 – U tijeku je potraga za nestalima u porušenim zgradama. Načelnik jedne od općina u Izmiru kazao je kao je urušeno 20 zgrada. 14:00 – Turski predsjednik Erdogan je kazao kako su odmah poduzete sve potrebne mjere.

Foto: EMSC Snimka poplavljenih ulica u Izmiru.

Izvor:Vecernji

Komentari

komentara