Nakon što je prekjučer deblokiran račun Rudnika mrkog uglja (RMU) “Abid Lolić” u Han Biloj -Travnik, komorati su sišli u jamu i nastavili s radom. Vjerujući u obećanje o isplati plaće, obukli su svoja odijela i uputili se u utrobu zemlje.

Čekali isplatu 

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer ovaj rudnik, gdje smo se na licu mjesta uvjerili da komorati uistinu rade. Međutim, sve vrijeme su čekali da im se isplate plaće. Među rijetkima koji su željeli govoriti za naš list je rudar Rasim Šehić, kojeg smo zatekli na ulazu u jamu.

-Došao sam na posao, sve funkcionira nesmetano. Rudari, kao što vidite, rade normalno i sve teče svojim tokom. Povjerovali smo u obećanje i nastavili s radom. Ako se opet nešto iskomplicira, moguće je svašta da se dogodi, odnosno obustavi rad. Valja rudarima djecu nahraniti – govori nam Šehić.

Ostali komorati, koji svakodnevno riskiraju vlastite živote zarađujući hljeb sa sedam kora, također su komentirali da im je plaća sve što imaju.

-Neko u kuću mora donijeti ručak. Očekivano je da će se ljudi pobuniti ako ne dobiju nešto što su mukotrpno zaradili. Mnogima je to i jedini izvor zarade, od kojeg prehranjuju porodicu. Međutim, sada se situacija smirila i sve je pod kontrolom – govori nam radnik na kamionu u krugu rudnika.

Adis Kasumović, direktor rudnika, u izjavi za naš list podsjeća da im je račun deblokiran, nakon čega su rudari sišli u jamu i nastavili s radom.

– Imali smo situaciju da je prva smjena rudara odbila sići u jamu zbog kašnjenja plaća. Plaće su uplaćene, u bankama već rasknjižene na račune radnika i isplaćene. Vraćamo se ustaljenom procesu proizvodnje, sve sada normalno funkcionira i nema nikakvih problema niti poteškoća – kaže Kasumović.

Iskopavanje uglja

Na kraju podsjeća da rudari nisu radili samo od 7 do 15 sati. Nakon toga je nastavljeno normalno funkcioniranje rudnika i iskopavanje uglja.

Zaposlena 384 rudara

Prema riječima direktora Kasumovića, u RMU “Abid Lolić” zaposlena su 384 rudara.

– Proizvodimo 450 do 500 tona uglja, to je neki naš prosjek. Od toga je 95 posto za potrebe TE Kakanj i TE Tuzla – pojasnio je Kasumović.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara