Njemačka ambasada stavlja na raspolaganje dodatnih 100.000 eura za svladavanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Zdravstvene ustanove širom zemlje će biti opskrbljene higijenskim sredstvima i medicinskim aparatima, a škole u Tuzlanskom kantonu higijenskim potrepštinama za učenike.

Pomoć će biti realizirana preko dvije lokalno umrežene nevladine organizacije.

Danas su Almin Adžović, u ime Help e.V. i Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, potpisali ugovor kojim će biti omogućeno opremanje zdravstvenih ustanova u Sanskom Mostu, Livnu, Novoj Biloj, Kotor Varoši i Brčko distriktu. Ustanove će, sukladno svojim potrebama, dobiti zaštitnu opremu, poput rukavica, maski i vizira, kao i medicinsku opremu, uključujući rendgenske uređaje i aspiratore.

Pored toga će škole u Tuzlanskom kantonu dobiti zaštitne maske, beskontaktne toplomjere, sredstva za dezinfekciju i sapune. Ovaj ugovor su potpisale Jasna Jašarević, u ime Fondacije tuzlanske zajednice i njemačka ambasadorica.

Ovom prilikom ambasadorica Uebber je istakla usku suradnju između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ova suradnja je upravo u vrijeme posebnih privrednih i socijalnih problema važna. „Veoma mi je bitno u ovim teškim vremenima u cijeloj Bosni i Hercegovini učinkovito i bez birokracije pružiti podršku. Zahvaljujem se srdačno uključenim nevladinim organizacijama za nesebični, volonterski angažman

Komentari

komentara