Dijelovi Australije su u opsadnom stanju. Žuti ludi mravi, najinvazivnija vrsta na svijetu, već mjesecima šire svoju superkoloniju. Pljuju kiselinu, mogu oslijepiti kućne ljubimce, a sad su ugrozili i zaštićeno područje.

Žuti ludi mravi drže sjever Australije pod opsadom još od prošle godine, a sada su se krenuli širiti prema Queenslandu i zaštićenim tropskim prašumama. Njihove kolonije mogu brojiti i po nekoliko milijardi mrava, a osim što uništavaju sve pred sobom, ovi mravi pljuju kiselinu koja može oslijepiti kućne ljubimce.

Ugroženi nacionalni parkovi

Specijalna jedinica za invazivne vrste otkrila je još jedan ogranak kolonije na području Aligator Creek koji je samo 5 kilometara udaljen od zaštićenog područja na kojem živi 20-ak endemskih vrsta, među kojima su gušteri, žabe i ptice. Ako se mravi prošire i na to područje, došlo bi do ekološke katastrofe jer mnoge od tih jedinstvenih vrsta ne bi preživjele.

 – Postaje sve opasnije. Trebaju nam kontrole populacije mrava ali ovdje, u Townsvilleu, nemaju dovoljno financija za to. – upozorio je Andrew Cox, voditelj Specijalne jedinice.

Žuti ludi mravi se obično hrane insektima i gušterima, ali su opasni i za ptice. Ova invazivna vrsta živi i u vrtovima otkud se može proširiti premještanjem zemlje u kojoj se nalaze ili bacanjem otpadaka u zajednička kompostišta, otkud se onda šire u druge vrtove i šume putem komposta. Na taj način se proširila i ova kolonija.

Moglo se spriječiti

Cox upozorava da se ovo moglo spriječiti ili srezati u korijenu da prošla australska vlada nije srezala financiranje Townsvilleu.

 – Nekako se snalaze. Za kontrolu nam treba 3 milijuna dolara godišnje, jednako podijeljenih između lokalne i federalne vlasti. – rekao je Cox.

Iz australskog Ministarstva okoliša najavljuju da se će se i federalna vlast uključiti u rješavanje ovog problema.

 – Uložili smo 9 milijuna dolara tijekom tri godine kako bismo zaustavili najezdu žutih ludih mrava. – rekla je glasnogovornica ministarstva.

No Cox tvrdi da se većina tog novca usmjerila u rješavanje najezde u gradu Cairnsu, dok je Townsville ostao zapostavljen, zbog čega su se mravi nesmetano širili. Nije pomoglo ni to što su žuti ludi mravi proglašeni neistrebljivom vrstom, a reakciju je usporio i zahtjev lokalne vlasti da im se predstave projekcije najezdi i njihovog sprječavanja u narednih par godina.

Izvor:24sata

Komentari

komentara