Pogoršanje Covid-19 epidemiološke situacije i ubrzano širenje koronavirusa koje bilježimo u posljednje vrijeme na području Federacije BiH zahtjeva provođenje epidemioloških mjera od strane nadležnih organa, ali i ličnu odgovornost i donošenje ispravnih odluka svih članova našeg društva u cilju smanjenja rizika od obolijevanja i zaštite života i zdravlja ljudi.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja se pogoršava, a u kontekstu predizborne kampanje pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2020, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali itd. https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.417.2_en.html#goog_1959305940Volume 0% 

Povećan rizik

Predizborna kampanja treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali u isto vrijeme treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja koronavirusa i zaštiti zdravlje građana.

S obzirom na to da se Covid-19 prenosi s osobe na osobu javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama. Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tokom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja kada se učesnici vrate u mjesto svog boravka.

Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije, te veći broj ovakvih skupova koji podrazumijeva i značajno veći broj kontakata među ljudima predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik.  

Zbog toga Krizni štab FMZ preporučuje i poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da izbjegnu organizaciju skupova koji podrazumijevaju fizičko okupljanje ljudi.

Također, pozivamo sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku, te održavanje respiratorne higijene.

Odgovornost prema zdravlju

Napominjemo da je u periodu pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na nivou pojedinih kantona ili Federacije BiH.

Vjerujemo da su sve političke partije, kandidati i kandidatkinje svjesni trenutne situacije vezano za epidemiju COVID-19 te da će pokazati visoki stepen odgovornosti prema zdravlju stanovništva u Bosni i Hercegovini organizirajući predizbornu kampanju u skladu s preporukama i mjerama nadležnih institucija, te na način koji smanjuje rizik od širenja Covid-19 i promovira odgovorne odluke za zaštitu sopstvenog, kao i zdravlja drugih, saopćeno je iz Ministarstva.

Izvor:Avaz

Komentari

komentara