0.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHIzabrano najljepše dječije pismo

Izabrano najljepše dječije pismo

Tradicionalni izbor “Najljepšeg dječijeg pisma” koji se obilježava povodom Svjetskog dana pošte održan je jučer u auli Glavne pošte Sarajevo. Takmičenja koje u Bosni i Hercegovini tokom godine zajednički provode domaći poštanski operateri – BH Pošta, HP Mostar i Pošte Srpske, a na prijedlog Svjetskog poštanskog saveza.

Nekoliko stotina školaraca iz cijele BiH pisalo je na temu “Šta biste poručili odraslima o svijetu u kojem živimo”, a stručni žiri je ocjenjivao njihovu kreativnost.

Na svečanosti su nagrađena djeca koja su osvojila prva tri mjesta, i to Ana Lasić, učenica OŠ Biograci, Jare za osvojeno prvo mjesto, Danijel Miljatović, učenik OŠ Branko Ćopić, Donji Agići, Novi Grad za osvojeno drugo i učenica Prve osnovne škole Maglaj, Adna Međić za osvojeno treće mjesto. Takođe su nagrađeni i njihovi nastavnici Miro Naletilić, Ljiljana Knežević i Mirza Ahmetović. Nagrade su im uručili članovi Uprava tri poštanska operatera. 

Generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić obratio se prisutnima i podsjetio da BH Pošta kao članica Svjetskog poštanskog saveza, svake godine obilježava Svjetski dan pošte nizom događaja.

“Danas smo prioritet dali mladim talentima, učenicima koji su učestvovali na 49. Međunarodnom takmičenju za najljepše pismo 2020. godine i čiji su radovi izabrani kao najbolji. Ovo takmičenje organizujemo s ciljem podsticanja kreativnosti, promocije očuvanja pisane riječi i pisanja pisama, druženja i međusobnog upoznavanja. Ovogodišnju dodjelu nagrada organizovali smo u smanjenom kapacitetu zbog pandemije COVID-19, ali nismo željeli prekidati tradiciju. Nadamo se da ćemo već sljedeće godine imati bolju situaciju i da će se život i sve naše aktivnosti vratiti u normalnije tokove”, istakao je Mujić. 

Zbog poštivanja epidemioloških mjera koje nalaže struka u borbi protiv širenja Korona virusa, svečanoj dodjeli nagrada nisu prisustvovala djeca koja su osvojila plasman od 4. do 10. mjesta, ali su njihove nagrade poslijeđene brzom poštom na kućne adrese.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina jedna je od 192 članice Svjetskog poštanskog saveza, a Svjetski poštanski dan upravo se slavi povodom dana osnivanja Saveza. Prilika je to da pošte širom svijeta promovišu svoje aktivnosti, te se tako još više približe korisnicima. 

Izvor:N1

spot_img