Studenti iz Italije, Indije, Pakistana, Bangladeša i Nepala od novembra će izučavati medicinu na Medicinskom faklultetu u Foči, prvoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Srpskoj koja je uvela taj studijski program na engleskom jeziku.

Nakon dva upisna roka prijemni ispit položilo je 59 stranih studenata koji će od novembra biti fočanski brucoši.

Dekan fakulteta Dejan Bokonjić ističe da se sa ovim studijskim programom Medicinski fakultet u Foči pridružio fakultetima u Beogradu, Nišu, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu koji svoje programe studiranja na engleskom jeziku sprovode već više godina i studentima nude mogućnost studiranja u skladu sa najsavremenijim trendovima visokoškolskog obrazovanja.

“Studenti nam dolaze iz preko 35 gradova, među kojima su Rim, Palermo, Kaljari, Katmandu, Karači, Kalkuta, Daka i drugi. Organizovanje nastave na engleskom jeziku je veliki trenutak i iskorak za razvoj Medicinskog fakulteta i veliki zamajac za razvoj ove ustanove, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Foče, Republike Srpske i BiH”, rekao je Bokonjić.

Predavanja stranim studentima držaće domaći nastavni kadar i eminetni profesori koji nastavu za medicinu na engleskom drže u Beogradu i Novom Sadu, sa kojima Medicinski fakultet u Foči ima dugogodišnju saradnju. Zbog trenutne epidemiološke situacije, nastava će prvog semestra biti onlajn, a već u drugom očekuje se da studenti stignu u Foču.

“Sa studijskim programom medicina na engleskom jeziku, Medicinski fakultet u Foči, koji je odškolovao većinu zdravstvenog kadra BiH i susjednih zemalja, u 27. godini svog postojanja dokazuje punu zrelost. Spajajući studente sa različitih kontinenata, fakultet spaja istok i zapad”, istakla je pomoćnik dekana za studije na engleskom jeziku Nedeljka Ivković.

Izvor:N1

Komentari

komentara