Posljednjih sati sve su oči uprte u snažnu i duboku ciklonu koja je svojim središtem trenutačno pozicionirana između Sicilije i Grčke. Kreće se prema istoku, tako da bi se trebala obrušiti na zapadnu obalu Grčke, nakon čega će se raspasti.

Grčki nacionalni opservatorij za zemlju i svemir oluju je nazvao Ianos. Koliko je ciklona duboka, najbolje pokazuje činjenica da je tlak u njezinom središtu 998 hPa.

Grčki meteorološki centar izdao je najviši stupanj upozorenja na obilnu oborinu, što bi moglo rezultirati katastrofalnim poplavama. Opasnost vreba i od strane orkanskih naleta vjetra.

Riječ je o oluji koja ima neke karakteristike tropske ciklone, odgovara joj toplina morske vode, to je hrani, na neki način. Ipak, kao što znamo, uragani nisu karakteristični za naše podneblje, i razvijaju se nad oceanom.

Ovdje je riječ o dubokoj cikloni koja bi se donekle mogla usporediti s tropskim ciklonom. No, podsjetimo tropski cikloni ili uragani nastaju nad Atlantikom i Pacifikom.

Večeras, do ujutro očekuje se “udar” u zapadnu Grčku obalu, nakon čega će se sustav raspasti. Iako jedan ovakav događaj ne možemo dovoditi u vezu s klimatskim promjenama, činjenica je da u sve toplijoj klimi možemo očekivati sve češće, i izraženije ekstreme, pa i jake oluje, pojašnjava meteorologinja N1 Tea Blažević.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja Ianos biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u četvrtak je savjetovao stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu rijeka da pronađu alternativni smještaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

“Utjecaj Ianosa, moramo biti jasni, bit će sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju”, rekao je dan ranije.

Glasnogovornik vlade Stelios Pecas kazao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvidjeti.

Ovakvi cikloni su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995. godine, no proteklih godina su postale učestaliji, rekao je Hardalias.

Slična oluja posljednji je put Grčku pogodila 2018. godine. Godinu prije je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova. Takve oluje poznate su pod nazivom medigani, što je kombinacija riječi “Mediteran” i “uragan”.

Izvor:N1

Komentari

komentara